Amsterdam, Nederland — Greenpeace heeft een klacht ingediend bij de inspectie van de Kernfysische dienst van VROM omdat het transport van nucleair afval van Sellafield naar Vlissingen nodeloos lang heeft geduurd. Het transport heeft daardoor extra gevaar opgeleverd. Ook heeft de milieuorganisatie een verzoek tot handhaving van de vergunning van VROM ingediend. De container uit Sellafield vol radioactief kernafval is met twee dagen vertraging aangekomen in de opslag voor radioactief afval de COVRA in Vlissingen.

Het schip de Atlantic Osprey is vrijdagavond vertrokken uit Sellafield en had zondagavond de haven van Vlissingen al kunnen bereiken. Omdat het schip met de levensgevaarlijke lading twee dagen lang voor niets rondjes heeft gevaren op zee bereikte het Vlissingen pas op dinsdagavond. Vervolgens is nog tot woensdag eind van de ochtend gewacht met het uitladen van de container kernafval, ondanks dat alle transportmiddelen al klaar stonden.

Tijdens het uitladen van het schip en het vervoer over de weg was Greenpeace was ter plaatse om stralingsmetingen te doen en opnames te maken met een warmtegevoelige camera. Metingen op enkele meters afstand van het transport tonen een verzesvoudiging van de hoeveelheid achtergrondstraling. Volgens een woordvoerder van het RIVM is aan het oppervlak van de container een stralingsdosis van 400 MicroSievert per uur gemeten. Dit betekent dat een persoon die zich op de container zou bevinden binnen 2,5 uur de maximale wettelijk toegestane stralingdosis voor een jaar oploopt.