Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Greenpeace blij met grote stap voorwaarts

Nieuwsartikel - 25 februari, 2009
Amsterdam, Nederland — Greenpeace is blij met de aankondiging van Philips om financiële verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen afgedankte apparaten. De elektronicagigant vindt dat producenten gestimuleerd moeten worden schonere apparaten te produceren door zelf te betalen voor inzameling en recycling van de eigen apparaten

Philips: Simply take back and recycle! Greenpeace in actie op het Rode Plein in Moskou.

Dit betekent dat het bedrijf af wil van de verwijderingsbijdrage die door de consument wordt betaald, waardoor producenten niet worden gestimuleerd om groenere producten te maken. "Philips levert met deze stap een grote bijdrage aan het oplossen van de problemen die veroorzaakt worden door giftig elektronica-afval", zegt Kim Schoppink, campagneleider groene elektronica van Greenpeace Nederland. "De multinational laat hiermee zien echt werk te maken van duurzaamheid en nestelt zich in de top van groene producenten in de elektronica-industrie."

Campagne-succes!

Al in 2007 vroeg Greenpeace aan Philips om te stoppen met de actieve lobby tégen de individuele financiële verantwoordelijkheid van elektronicaproducenten. Na verschillende acties van Greenpeace en 33.000 e-mails wereldwijd besloot Philips om aan deze oproep gehoor te geven. Het nemen van deze verantwoordelijkheid is cruciaal voor een groenere ontwikkeling van de elektronica-industrie. Producenten die zelf betalen voor de inzameling en recycling van hun eigen afgedankte apparaten, worden gestimuleerd om schonere apparaten te maken die beter te recyclen zijn, omdat dit de kosten zal verlagen..

Wereldwijde inzameling

Op het gebied van wereldwijde inzameling heeft Philips ook vooruitgang geboekt. De multinational is gestart met een inzamel- en verwerkingssysteem voor afgedankte Philips-apparaten in India, Brazilië en Argentinië. Ook zegt het bedrijf toe dat het uiteindelijk de bedoeling is dat Philips zijn apparaten inzamelt in álle landen waar deze verkocht worden.

Met deze nieuwe stap komt het inzamel- en recyclingbeleid van Philips eindelijk dichterbij het niveau van zijn inspanningen tegen klimaatverandering. Hier deed Philips het al langer goed; het bedrijf vindt dat er in december in Kopenhagen internationale klimaatafspraken gemaakt moeten worden en wil zelf 25% minder CO2 uitstoten in 2012.

Onderwerpen