Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Greenpeace maakt einde aan dump Nederlands kernafval in Rusland

Nieuwsartikel - 28 mei, 2010
Nederland — De Franse nucleaire gigant Areva heeft onder druk van Greenpeace besloten te stoppen met het dumpen van kernafval in Rusland. Sinds 1972 transporteert het Franse bedrijf tienduizenden tonnen radioactief kernafval naar Rusland. Daar ligt het materiaal onder belabberde omstandigheden opgeslagen in afgesloten nucleaire steden in Siberië. Ook het grootste deel van het Nederlandse kernafval is via Frankrijk in Rusland beland.

Actievoerders van Greenpeace ontvouwen een spandoek met de tekst 'Rusland is geen nucleaire vuilnisbelt'. Het schip de Kapitan Kuroptev vervoert radioactief afval afkomstig uit een Franse verwerkingsfabriek voor kernafval naar Rusland.

Greenpeace is blij dat er eindelijk een einde komt aan deze schandalige en gevaarlijke afvaldump.

'Nu het kernafval niet meer in Rusland over de schutting gegooid kan worden, is voor Borssele pijnlijk duidelijk dat kernafval een levenslang probleem is', stelt Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace.

'De kerncentrale zal op zoek moeten naar een alternatieve opslagplek voor het levensgevaarlijke materiaal. Het probleem is dat nergens ter wereld een veilige opslagplaats beschikbaar is voor zo'n lange periode. Dit afval blijft honderdduizenden jaren radioactief.'

Giftig en dodelijk fluorgas

Nederlands kernafval wordt verwerkt in de nucleaire opwerkingsfabriek van het Franse Areva. Het radioactieve afval wordt chemisch bewerkt, waarna een klein deel terugkeert naar Nederland. De grootste hoeveelheid afval, maar liefst 95 procent, wordt echter in Rusland gedumpt.

De nucleaire industrie claimt dat dit materiaal in Rusland wordt hergebruikt als reactorbrandstof, maar in de praktijk geldt dit slechts voor een fractie van het materiaal. De rest ligt opgeslagen in de open lucht in transportcontainers, die niet geschikt zijn voor langdurige opslag. Als de containers lekken, komt er giftig en dodelijk fluorgas vrij.

Schone energiebronnen

Vorige maand voerde het Greenpeace-schip Esperanza actie tegen de transporten van onder meer Nederlands kernafval naar Rusland. Greenpeace volgde het Russische afvalschip de Kapitan Kuroptev tot in Sint-Petersburg.

Teuling: 'Onze acties hebben effect gehad. Er is nu een einde gemaakt aan een groot afvalschandaal. Maar de echte oplossing voor kernafval is kerncentrales te sluiten en te vervangen door schone energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.'