Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Greenpeace roept regeringen op bedrijven aansprakelijk te stellen voor milieumisdrijven

Greenpeace-rapport Corporate Crimes: de grootste milieumisdaden op een rij gezet

Nieuwsartikel - 4 juni, 2002
Bali, Indonesië — Greenpeace wil dat regeringen wereldwijd bedrijven dwingen tot milieuverantwoordelijk gedrag. Met name multinationale ondernemingen trekken een spoor van milieuvervuiling over de wereld. Ze houden zich niet aan de wet en blijken uitstekend in staat om onder reële schadevergoedingen uit te komen.

Een Greenpeace actievoerder blokkeert de oliedumper MS Fagervik bij de haven van Norrkoping

Op Bali zijn regerings-vertegenwoordigers voor de laatste voorbereidende bijeenkomst voor de VN-milieutop in Johannesburg (september 2002). Greenpeace plaveide de weg naar het conferentieoord met posters waarop 'hotspots' en slachtoffers van milieumisdrijven waren afgebeeld. 'Regeringen stonden, en staan nog steeds, grote bedrijven toe er een puinhoop van te maken. Kijk alleen maar naar de gang van zaken in Bhopal', zegt Eco Matser, Greenpeace-campaigner Giftige Stoffen.

Greenpeace vraagt regeringen om de z.g. Bhopal Principles on Corporate Accountability and Liability te accepteren. Deze uitgangspunten moeten verzekeren dat bedrijven overal de mensenrechten en een onafhankelijke voedselvoorziening respecteren. En dat ze zorgdragen voor een schoon en duurzaam milieu. De oproep wordt ondersteund door een Greenpeace-rapport met 37 voorbeelden van milieumisdrijven in verschillende sectoren en landen, zoals Dow Chemicals (Bhopal) en Shell (Drins).

Rapport "Corporate Crimes"

In dit rapport staan 37 gevallen van bedrijven - vaak multinationals - die verantwoordelijk zijn voor milieumisdrijven. Milieurampen veroorzaakt door onverantwoordelijk gedrag van bedrijven komen steeds vaker voor. Multinationals stellen meestal de lokale bedrijven verantwoordelijk en onttrekken zich zo aan iedere aansprakelijkheid. Regeringen moeten hen verantwoordelijk én aansprakelijk stellen. Als leidraad stelde Greenpeace de Bhopal Principles op. Genoemd naar de ergste chemische ramp in de wereldgeschiedenis: die in Bhopal, India in 1984.

Bhopal

In Bhopal doodde een gaslek in de bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide minstens 8.000 arbeiders en omwonenden in de eerste drie dagen na de ramp. De giftige stoffen die vrijkwamen veroorzaakten blijvende verwondingen en ziekten bij meer dan 150.000 mensen. Oorzaak van de tragedie: Union Carbide wilde vooral kosten besparen en investeerde nauwelijks in veiligheidsmaatregelen. Inmiddels is het chemieconcern gefuseerd met Dow Chemicals. Dow lijkt absoluut niet van plan de verantwoordelijkheid voor Bhopal over te nemen. Achttien jaar na de ramp lijkt gerechtigheid voor de slachtoffers verder weg dan ooit.

Shell

Shell was tussen 1952 en 1990 vrijwel de enige producent ter wereld van de zeer giftige drins (endrin, dieldrin en aldrin). Overal ter wereld liggen nu nog grote hoeveelheden oude en verboden drins opgeslagen. In gammele opslagruimtes lekken de drins en andere pesticiden uit gescheurde en wegrottende verpakkingen. Ze komen terecht in het milieu en in de lichamen van arbeiders en omwonenden. Ongelukken kunnen makkelijk gebeuren.

Shell heeft enkele voorraden drins en afval van drins verwijderd uit een aantal Afrikaanse landen. Maar het concern weigert - net zoals andere producenten - al zijn oude pesticiden op te ruimen. Shell moet aansprakelijk zijn voor het verwijderen van oude en verboden pesticiden, inclusief drins. Producenten van pesticiden moeten worden verplicht hun volle verantwoordelijkheid te nemen. Ze moeten hun oude voorraden pesticiden in ontwikkelingslanden verwijderen en veilig vernietigen.