Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Greenpeace voert actie tegen bouw Finse kerncentrale

Nieuwsartikel - 17 november, 2009
Nederland — Actievoerders van Greenpeace hinderen op de Oostzee een transport van onderdelen voor de nieuwe kerncentrale in het Finse Olkiluoto. Ze zijn aan boord geklommen van het vrachtschip de Happy Ranger met een spandoek waarop staat: ‘Nucleair madness, made in France’. De Ranger vervoert Franse onderdelen voor de kerncentrale in Finland.

Actievoerders van Greenpeace aan boord van het vrachtschip de Happy Ranger, die onderdelen voor de nieuwe kerncentrale naar Finland vervoert.

Olkiluoto, de eerste nieuwe kerncentrale na Tsjernobyl, is een fiasco: de bouw loopt drie jaar achter op schema en de centrale kost bijna het dubbele van wat was begroot.

Greenpeace voert actie tegen de bouw van kerncentrales, omdat doorgaan met kernenergie de aanpak van het klimaatprobleem dwarsboomt en toekomstige generaties opzadelt met een erfenis van langdurig gevaarlijk afval.

'Kerncentrales zijn een prijzig en gevaarlijk dwaalspoor bij de aanpak van het klimaatprobleem', zegt Ike Teuling, campagneleider van Greenpeace. 'In Nederland dreigt hetzelfde rampenscenario wanneer energiebedrijf Delta zijn onzinnige plan voor een tweede kerncentrale in Zeeland doorzet. Elke cent die wordt uitgegeven aan kernenergie kan niet worden besteed aan schone energie, die het klimaat wél kan redden.'

Duizenden constructiefouten

De kerncentrale in het Finse Olkiluoto had al vanaf juni dit jaar stroom moeten leveren, maar de bouw ligt drie jaar achter op schema. Ook rijzen de kosten de pan uit. De centrale gaat 5,5 miljard euro kosten, terwijl de Franse bouwer Areva een kant en klare centrale voor 3 miljard heeft beloofd. Het type centrale EPR (European Pressurised Reactor) wordt geplaagd door veiligheidsschandalen. Op de Finse bouwplaats zijn duizenden constructiefouten gemeld, variërend van de slechte kwaliteit van het beton tot onbetrouwbare lasnaden. De Franse, Britse en Finse nucleaire veiligheidsinstanties hebben geëist dat het ontwerp van de EPR wordt verbeterd omdat anders niet aan veiligheidsstandaarden kan worden voldaan.

Slimme en schone energie is haalbaar en betaalbaar

Greenpeace heeft in de Energy [r]evolutie aangetoond dat alle oplossingen voor de aanpak van het klimaatprobleem klaar staan. De keuze voor slimmer energiegebruik en schone energiebronnen is haalbaar en betaalbaar.

Bovendien is dat snel inzetbaar, terwijl de bouw van een kerncentrale tien jaar kost en de kosten onbeheersbaar zijn. 'Kerncentrales zijn nooit veilig en produceren afval dat voor 240.000 jaar levensgevaarlijk is. Er zijn goedkopere en snellere manieren om klimaatvriendelijke energie te produceren. Slimmer energiegebruik bijvoorbeeld levert per euro acht keer meer minder CO2-uitstoot op dan kernenergie. En dat is vandaag al inzetbaar', zegt Teuling. 'Het is zonde, geld te verspillen aan de vervuilende, risicovolle opwekking van energie met kerncentrales.'

Onderwerpen