Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Greenpeace voert actie tegen de bouw van twee kerncentrales

Nieuwsartikel - 25 juni, 2008
Nederland — Een paar weken geleden kon je op onze site lezen dat de bouw van een Franse kerncentrale was stilgelegd vanwege veiligheidsproblemen. Deze week voert Greenpeace actie bij deze en een Finse kerncentrale in aanbouw. Greenpeace wil hiermee andere landen en ook Nederland waarschuwen niet dezelfde fout als Finland en Frankrijk te maken door te kiezen voor vervuilende en gevaarlijke kernenergie.

Actievoerders van Greenpeace blokkeren de toegang tot de niet-voltooide kerncentrale in Flamanville, Frankrijk.

In Frankrijk blokkeren actievoerders de toelevering van materialen voor de bouw van de nieuwe EPR-centrale in Flamanville. In Finland hangt een grote zeppelin met de tekst 'Non Merci!' als getuige boven de bouwplaats in Oikiluoto.

EPR kan beloftes niet waarmaken

De projecten in Finland en Frankrijk worden als sinds de start van de bouw gehinderd door technische mankementen, veiligheidsproblemen, vertragingen en gigantische budgetoverstijgingen. Het Franse Areva - de 'uitvinder' van de European Pressurized Reactor (EPR) die in beide landen wordt gebouwd - kan zijn beloftes niet waarmaken. Toch gaat de Franse president Sarkozy door met het wereldwijd promoten en verkopen van dit type reactor onder het mom van 'goedkoop en veilig'.

Teleurstellend Energierapport

De twee tot mislukking gedoemde EPR-projecten zouden ook een reden moeten zijn voor Nederland om eindelijk eens de knoop door te hakken en kernenergie te zien zoals het is: een verouderde, vervuilende, dure en gevaarlijke technologie.

Greenpeace betreurt het dat er in het Energierapport dat vorige week gepresenteerd is door minister Van der Hoeven weer geen duidelijke keuzes zijn gemaakt. Kernenergie zou eindelijk eens definitief moeten worden afgeschreven, zodat alle geld en middelen ingezet kunnen worden op écht schone energie en energiebesparing.

Lees ook het bericht over de stillegging van de bouw van de Franse EPR.