Veel bezuinigen, weinig milieu

Den Haag, Nederland — Het algemene beeld uit de miljoennota van het nieuwe kabinet Balkenende is dat dit kabinet weinig oog heeft voor het milieu en vooral bezig is met bezuinigen. Op de langere termijn kost een slecht milieu veel geld en dat wordt niet gezien. Dit kabinet legt onvoldoende basis om broeikasgassen te reduceren terwijl dat wel nodig is om klimaatverandering tegen te gaan en om te kunnen voldoen aan de Kyoto-verplichtingen. Het beleid staat haaks op de waarschuwingen van het RIVM van vorige week.

Het algemene beeld uit de miljoennota van het nieuwe kabinet Balkenende is dat dit kabinet weinig oog heeft voor het milieu en vooral bezig is met bezuinigen. Op de langere termijn kost een slecht milieu veel geld en dat wordt niet gezien. Dit kabinet legt onvoldoende basis om broeikasgassen te reduceren terwijl dat wel nodig is om klimaatverandering tegen te gaan en om te kunnen voldoen aan de Kyoto-verplichtingen. Het beleid staat haaks op de waarschuwingen van het RIVM van vorige week.

De overheid laat te veel over aan de markt en aan vrijwillige afspraken. Dat zien we op het gebied van groene stroom, ecologische landbouw en giftige stoffen. Groen en milieuvriendelijk gedrag kan overigens ook geld opleveren zoals vorige week bleek uit een onderzoek naar groene beleggingen. Gezien het regeerakkoord staan er weinig verassende maatregelen op stapel, het regeerakkoord en de begrotingen ademen dezelfde sfeer uit. Het milieu is duidelijk een ondergeschoven kindje.

Belangrijke bezwaren op een rijtje:

1) Bezuinigingen op groen beleggen. Deze bezuiniging zet de markt voor duurzame projecten (met name in ontwikkelingslanden) zwaar onder druk. Dat is nadelig voor het milieu, voor de landen waar de groenprojecten zich bevinden en uiteindelijk ook voor de staatskas.

2) Beperking van de premie de voor energiezuinige producten (met name koelkasten en wasmachines).

3) Om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan wordt € 138 miljoen uitgetrokken maar dat wordt teniet gedaan door een maatregel als het verbreden van wegen (€ 380 miljoen in 4 jr). En € 80 miljoen extra om de doorstroming van het verkeer te bevorderen. Het zijn tegengestelde maatregelen. Minder uitstoot bereik je door minder auto te rijden en de doorstroming wordt daar ook beter van. Ondertussen wordt de fiscale steun aan meer milieuvriendelijke auto’s eveneens afgeschaft.

4) Verminderen van steun voor groene stroom. De overheid laat daarmee wel erg veel over aan de markt. Ook het kabinet heeft een taak als het gaat om milieuvriendelijk gedrag en milieuvriendelijke productie. Nu wordt er teveel uitgegaan van de markt die het wel regelt. Het is dat energieproducenten hebben gezegd: wij houden de prijs van groene stroom gelijk. Maar het blijft een gok wat er in de toekomst met de prijs gebeurt. Veel zal afhangen van de stimuleringsmaatregel voor energieproducenten om meer groene stroom te produceren. Hoe die maatregel er uit gaat zien is nog onduidelijk.

5) Beleid op het gebied van giftige stoffen is zeer vrijblijvend. De overheid gaat er van uit dat alles te regelen is met convenanten, vrijwillige afspraken dus. Vorige week gaf het RIVM ook al aan dat convenanten niet voldoende werken. Meer dwingende maatregelen (wetgeving) zijn noodzakelijk.

6) Bezuiniging op aankoop van nieuwe natuurgebieden (€ 70 miljoen dit jaar en daarna oplopend naar € 90 miljoen). Betekent waarschijnlijk minder natuur en meer versnippering. Daarmee komt de biodiversiteit verder onder druk te staan.