Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Greenpeace zet kettingzaag in hoofdkantoor Unilever

Unilever betrokken bij verwoesting leefgebied orang-oetan

Nieuwsartikel - 21 april, 2008
Nederland — Actievoerders van Greenpeace Nederland takelen maandag 21 april een enorme kettingzaag in de palen van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Unilever neemt palmolie af waarvoor oerbossen in Indonesië worden verwoest. De palmolie belandt in merken als Dove, Omo, Blue Band en Becel. Greenpeace wil dat Unilever alleen palmolie afneemt van leveranciers die zich niet schuldig maken aan ontbossing.

Op 21 april 2008 voerde Greenpeace internationaal actie, zoals hier bij het hoofdkantoor in Rotterdam.

Unilever betrokken bij

ontbossing

De actie in Rotterdam is onderdeel van een internationale campagne tegen ontbossing. Ook in Groot-Britannië en in Italië voert Greenpeace actie tegen Unilever. 

"Unilever is tegen het gebruik van palmolie als biobrandstof, omdat dit ten koste van de oerbossen in Indonesië zal gaan", zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace. "Unilever zou zich ook druk moeten maken over zijn eigen aandeel in de ontbossing. De multinational is een van de grootste gebruikers van palmolie ter wereld." 

300 voetbalvelden oerbos per uur

Met het rapport 'Burning up Borneo' toont Greenpeace aan dat meerdere palmolieleveranciers van Unilever betrokken zijn bij de verwoesting van oerbos in Indonesië.  Het rapport maakt duidelijk hoe verwoestend de groeiende palmoliesector is.

"Het tempo waarin de ontbossing gaat is onvoorstelbaar. Ieder uur verdwijnen er in Indonesië maar liefst 300 voetbalvelden bos. De grootste drijvende kracht hierachter is de vraag naar palmolie", zegt Stroot. "Unilever is in de positie om in Indonesië daadwerkelijk iets te veranderen. Als het bedrijf zijn duurzame en groene profiel waar wil maken, moet het geen palmolie meer gebruiken waarvoor regenwoud is vernietigd."  

Leefgebied orang-oetans verwoest

Met de ontbossing verdwijnt ook het leefgebied van bedreigde diersoorten zoals de orang-oetan. Hongerige orang-oetans hangen rond bij plantages en proberen te overleven van jonge oliepalmen. Naar schatting zijn er in 2006 zo'n 1500 orang-oetans gestorven door het verlies van hun leefgebied en door aanvallen van plantagearbeiders. 

Duurzame palmolie?

Unilever is voorzitter van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), een vrijwillig initiatief om de problemen met palmolie aan te pakken. Sinds de oprichting van dit orgaan is er echter geen boom minder gekapt. De RSPO wil een vrijwillig certificeringssysteem in het leven roepen en wekt daarmee de schijn van duurzaamheid, maar de lucratieve praktijk om oerbos te verwoesten voor palmolie wordt vooralsnog geenszins aangepakt. Er zijn juist uitbreidingsplannen voor plantages in bosgebieden.

Onderwerpen