Papieren paradijsvogels symboliseren bedreigde Paradise Forests

Nederland — Staatssecretaris Van Geel (Milieu) krijgt woensdag 15 maart door zeventig kinderen bijna vijfduizend papieren paradijsvogels aangeboden. De vogels zijn op initiatief van Greenpeace door duizenden kinderen gevouwen uit bezorgdheid voor de oerbossen. De vogels staan symbool voor alle oerbosdieren die worden bedreigd door de massale ontbossing, zoals de paradijsvogel. De kinderen vragen Van Geel zich hard te maken voor natuurbescherming. Dit gebeurt om 18:00 bij het ministerie van VROM in Den Haag. Het kinderkoor Hengelo zingt het oerbossenlied ‘Ho! Stop! Kappen met kappen!’ Behalve de papieren minivogels, aaneengeregen tot een 150 meter lange slinger, nemen de kinderen ook zelf geschilderde spandoeken en twee reuzen paradijsvogels van papier mee.

De kinderen, in de leeftijd van 10 tot 16, verzamelen om 16:30 op het Plein in Den Haag bij een gigantische boomstronk uit het tropisch regenwoud, die Greenpeace hier heeft geplaatst. De vier meter hoge, zo’n 17.000 kilo wegende boomstronk laat zien hoe enorm de bomen zijn die worden gekapt. Ook staat er een reizende bossenbioscoop waarin voorbijgangers beelden kunnen zien van de prachtige oerbossen en de houtkap. De kinderen lopen vanaf daar naar het ministerie.

Nergens ter wereld gaat de kap zo hard als in het Paradise Forest, dat zich uitstrekt over Zuid-Oost-Azië. Van de wouden van Papoea-Nieuw-Guinea zijn meer dan tweehonderd soorten zoogdieren afhankelijk. Pas nog werden in dit bosgebied bijzondere nieuwe dieren ontdekt. Volgens wetenschappers hebben de tropische regenwouden van buurland Indonesië nog slechts enkele jaren te gaan, de oerwouden van Papoea-Nieuw-Guinea zullen daarna extra snel worden leeggeroofd.

De kinderen spreken staatssecretaris Van Geel aan, omdat hij vanaf 20 maart naar de Biodiversiteitstop in Brazilië gaat. Internationale bewindslieden besluiten daar over bescherming van biodiversiteit. De kinderen vinden dat politici veel over de oerbossen práten maar veel te weinig dóen. Ze willen de verzamelde politici op het hart drukken, hun best te doen.

In Papoea-Nieuw-Guinea helpen actievoerders van Greenpeace de lokale bevolking met het beschermen van  bosgebieden tegen houtkap. In Nederland presenteerde de organisatie vorige week een onderzoek over de Nederlandse betrokkenheid bij de handel in illegaal gekapt hout uit deze bossen aan landbouwminister Veerman. Greenpeace wil dat de Nederlandse overheid zich hard maakt voor een importverbod op illegaal hout. Via www.greenpeace.nl/redhetoerbosnu en door de toer met de bossenbioscoop roept Greenpeace Nederlanders op hun bezorgdheid voor de bossen aan de minister over te brengen. Van 11 tot en met 15 maart is de bossenbioscoop in Den Haag.