Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

VROM sjoemelt rond giftig sloopschip Otapan

Nieuwsartikel - 27 augustus, 2006
Amsterdam, Nederland — Staatssecretaris Van Geel heeft bewust een foute exportvergunning verleend voor het sloopschip de Otapan.

Sloopwerf bij Aliaga, Turkije.

Het sloopschip de Otapan verlaat de haven van Amsterdam op weg naar Turkije. Het schip bevat giftige stoffen zoals asbest, PCB's en zware metalen.

Het ministerie van VROM had al in 2002 onderzoek laten doen naar het schip en was precies op de hoogte van de hoeveelheden asbest in het schip, namelijk 54.000 kilo. Ondanks deze kennis, heeft men een exportvergunning afgegeven waarin gesproken wordt van slechts 1.000 kilo asbest. Van Geel heeft inmiddels toegegeven dat hij fout zit, maar doet dit af als een vergissing.

Het Global Platform on Shipbreaking (1) waarvan Greenpeace onderdeel uitmaakt, is geschokt door dit handelen van de staatssecretaris. "Nederland spreekt zich in diverse internationale fora zeer sterk uit tegen het dumpen van afval in minder ontwikkelde landen," aldus Liesbeth van Tongeren, directeur Greenpeace Nederland. "Hoe kan een staatssecretaris, zo tegen zijn eigen beloftes in, een schip vol giftige en kankerverwekkende stoffen willens en wetens met een onjuiste exportvergunning naar Turkije sturen?"

Rechtszaak

Een Turkse vakbond van werfmedewerkers en twee bewoners van de stad Aliaga - de Turkse stad waar de Otapan gesloopt zou gaan worden - starten met ondersteuning van het  Platform en Greenpeace Nederland, een rechtszaak tegen VROM bij de Raad van State. Dit gifschip moet direct terug naar Nederland om hier op een schone, op een mens- en milieuvriendelijke manier, gesloopt te worden.

Te duur

VROM heeft gezegd dat het schip voor sloop naar Turkije moest omdat sloop in Nederland te duur zou zijn terwijl er in Turkije mogelijk een kleine winst behaald zou kunnen worden. Maar in Aliaga zijn de omstandigheden niet zodanig dat deze enorme grote hoeveelheden asbest en andere giftige stoffen veilig verwijderd zouden kunnen worden. Nederland is op dit moment een van de weinige plekken waar de Otapan op de juiste wijze ontmanteld kan worden.

Schip moet terug naar Nederland

"Nu staatssecretaris Van Geel Turkije zo bewust om de tuin heeft geleid, is er geen andere keuze dan dat het schip terug moet naar Nederland," aldus Derk Byvanck, van het Platform voor sloopschepen. "Elk ander voorstel is een belediging voor Turkije."

Turkije weigert Otapan

Turkije heeft de Otapan de toegang tot Turkse wateren geweigerd. Het schip vaart nu rond in de buurt van het Griekse eiland Lesbos. Staatssecretaris Van Geel heeft maandag een afspraak met de Turkse milieuminister Pepe. Het Platform wil dat Pepe zijn rug recht houdt, en zich niet laat ringeloren door mooie beloftes van de Nederlandse staatssecretaris. Van Geel heeft in deze zaak laten zien dat hij ondanks mooie woorden, het Turkse milieu en de gezondheid van Turkse arbeiders blijkbaar minder belangrijk vindt dan Nederlandse euro's.

Noot:

(1) Het Global Platform on Shipbreaking is een coalitie van verschillende Turkse,  Nederlandse en internationale non gouvermentele organisaties, waaronder Greenpeace, Bellona, BAN en het Initiative on Harazdous Shipbreaking in Turkey.

Onderwerpen