Unilever wil moratorium op verwoesting oerbos: sprankje hoop voor orang-oetans en klimaat

Amsterdam, Nederland — Greenpeace reageert positief op het nieuws dat Unilever een moratorium op de verwoesting van oerbos in Indonesië steunt. In een toespraak schaarde de algemeen directeur Patrick Cescau zich vandaag achter de eis van Greenpeace voor een directe stop op de ontbossing voor palmolie. De topman beloofde ook dat Unilever vanaf 2015 alleen nog maar duurzame palmolie zal gebruiken. De milieuorganisatie waarschuwt echter dat de inspanningen van Unilever voor duurzame palmolie gedoemd zijn te mislukken zonder een moratorium.

Het besluit van Unilever volgt op een nieuw rapport van Greenpeace dat laat zien hoe de leveranciers van Unilever willens en wetens het leefgebied van de orang-oetan en de veenbossen verwoesten. De vernietiging van veenbossen van Indonesië zorgt voor vier procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Greenpeace dringt erop aan dat Unilever en grote gebruikers van palmolie zoals Procter & Gamble en Nestlé  – tevens lid van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie – hun krachten bundelen. Zo kunnen ze afdwingen bij palmolieproducenten dat deze stoppen met de ontbossing voor de aanleg van nieuwe palmolieplantages.

Vorige week nog voerde Greenpeace actie bij Unilever in Nederland, Groot-Brittannië en Italië. In Rotterdam takelden actievoerders een kettingzaag in de palen van het hoofdkantoor en hingen een spandoek waarop stond ‘Unilever, help het oerbos niet om zeep’. Bij het hoofdkantoor in Londen en bij een fabriek in Liverpool vroegen actievoerders verkleed als orang-oetans aandacht voor de betrokkenheid van Unilever bij de verwoesting van het oerbos voor palmolie.

“Als de leveranciers van Unilever doorgaan het oerbos te verwoesten is de moeite die Unilever doet voor duurzame palmolie vergeefs”, zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen van Greenpeace Nederland. “Om het oerbos daadwerkelijk te beschermen is het moratorium absoluut noodzakelijk. Greenpeace blijft doorgaan met de campagne totdat de sector zo’n stop op ontbossing voor palmolie heeft toegezegd.”