Onze prachtige oceanen, ruim 70% van onze planeet, verdienen onze volledige toewijding. Ondanks dat ze ons voeden, het klimaat stabiliseren en de meest bijzondere wezens herbergen, worden ze momenteel onttrokken van leven en gevuld met plastic. We moeten ze beschermen. Er is zoveel meer onder de golven dan we ons kunnen voorstellen. In de oceanen leven nog maar een aantal van de grootste, meest intelligente en minst zichtbare wezens op deze planeet. Elke hap adem die we innemen komt van de oceanen. Om ons gedeelde water te beschermen moeten we de industriële visserij aanvechten en reservaten creëren om de oceanen weer te laten herstellen. Oceanen vormen het leefgebied voor miljoenen bijzondere diersoorten en planten. Daarnaast wordt het klimaat voor een belangrijk deel door onze wereldzeeën gereguleerd. Greenpeace beschermt de oceanen. Een van de manieren waarop we de oceanen weer gezond kunnen maken, is het instellen van zeereservaten. Daar blijven we ons voor inzetten.

De oceaan ondersteunt al het leven op aarde

We danken ons bestaan aan de oceanen. De wereld onder water is van levensbelang voor het leven boven water. Tijd om deze blauwe bondgenoot te waarderen en te beschermen.

Bescherm de oceaan

Belang van de oceaan

De oceanen stonden aan de oorsprong van het leven. Nog altijd zorgen ze voor de basisvoorwaarden van ons leven op aarde. 

  • Ongeveer de helft van alle zuurstof die je ademt krijgen we uit de zee.
  • Oceanen absorberen zo’n eenderde van alle CO2 uit onze atmosfeer.
  • Zonder de oceanen zou de atmosfeer 50% meer CO2 bevatten.
  • En zou de temperatuur op aarde met 200 graden zijn gestegen. 
  • Bijna alle regen die op land valt, ontstaat boven de oceaan. Dat maakt de oceaan cruciaal voor ons drinkwater.
Walvis redt klimaat
Bultruggen in de warme wateren van de Stille Oceaan, Tonga.
© Paul Hilton / Greenpeace

Dit bedreigt de oceaan

We halen er te veel van waarde uit, en geven troep terug. Dat is in een notendop hoe we de oceanen in gevaar brengen.

Overbevissing en sleepnetten:

De mens haalt te veel vis uit de zee, waardoor vispopulaties niet kunnen herstellen. Het gevangen vis wordt dus niet vervangen en langzaam neemt het aantal vissen en vissoorten af. Een probleem van grote omvang: van 90% van de visstanden wordt het maximale of zelfs meer uit zee gehaald.

CO2-uitstoot

Door de groeiende hoeveelheid CO2 in het water zijn zeeën en oceanen een stuk zuurder en warmer geworden. Het gevolg is massasterfte van het koraal. Dat heeft grote gevolgen voor de visstand, want het koraal is de kraamkamer van 25% van al het maritieme leven.

Olie- en gaswinning

Bijna een derde van olie en gas komt uit de zeebodems. Olieproductie beschadigt het milieu en leefgebieden van dieren. Bovendien veroorzaakt de CO2 die vrijkomt uit de verbranding opnieuw een gevaar voor de oceaan.

Diepzeemijnbouw

Bij diepzeemijnbouw haalt men mangaanknollen van kilometers diepte omhoog. De zeebodem en het zeer kwetsbare zeeleven wordt volledig verwoest achtergelaten, terwijl die bodem CO2 opslaat – en dus zeer belangrijk is voor ons klimaat.

Wegwerpplastic

Elke minuut belandt er een vuilniswagen aan plastic afval in de oceanen. Jaarlijks overlijden al meer dan 100.000 zeedieren aan de gevolgen van hun onbedoelde dieet van plastic soep.

Oplossingen voor de oceaan

> We knokken voor een sterk oceanenverdrag 

Tegen 2030 moet ten minste 30% van onze oceanen beschermd zijn. Greenpeace heeft jarenlang actie gevoerd voor een oceanenverdrag dat wereldwijde afspraken daarover mogelijk maakt. Dat is in 2023 gelukt. Er ligt nu een wettelijke basis om 30% van de oceanen te kunnen beschermen. 

> We zetten ons in voor zeereservaten overal ter wereld

In een zeereservaat wordt al het leven helemaal met rust gelaten. Naar olie of gas boren, vissen of mijnbouw is er niet toegestaan. Het gebied krijgt de kans zijn natuurlijke balans terug te vinden. Niet alleen visbestanden zullen door zeereservaten sneller herstellen, maar ook ander zeeleven zoals koralen en de bedreigde walvis.

> We richten ons op de sectoren die de oceaan schade toebrengen

We richten ons op het beëindigen van overbevissing, illegale visserij en schadelijke vangstmethoden. Daarnaast werken we op actief aan het stoppen van klimaatverandering. En om te verhinderen dat giftige stoffen in zee belanden, werken we aan een duurzame landbouw en schonere textielindustrie.