Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Voeding huisdieren besmet met gentechproducten

Greenpeace doet aangifte van overtreding etiketteringswetgeving

Nieuwsartikel - 28 augustus, 2007
Greenpeace heeft bij een willekeurige steekproef van huisdierenvoeding genetisch gemanipuleerde bestanddelen aangetroffen die niet op het etiket vermeld staan. Van de 17 onderzochte soorten huisdierenvoer zijn 9 producten besmet.

Eigenaren van huisdieren volgen het voorbeeld van Greenpeace en doen ook aangifte bij de politie. Deze kattenbezitter heeft dat zojuist gedaan op de Ceintuurbaan in Amsterdam. Het feit dat er gentechproducten in het kattenvoer zijn verwerkt en dat niet wordt vermeld op het etiket is voor hem genoeg reden om aangifte te doen tegen de fabrikant.

Volgens de Europese en Nederlandse wetgeving moeten ingrediënten met meer dan 0,9% gentech op de verpakking aangegeven worden. In enkele van de onderzochte gevallen is het gentech besmette deel van de soja of mais hoger dan 40 of zelfs 60 procent. Geen van de etiketten van de besmette producten maakt melding van de gentech-ingrediënten. Op grond van deze overtreding van de wet doet Greenpeace aangifte.

Greenpeace denkt dat dit het topje van de ijsberg is, en roept de verantwoordelijke inspectiedienst VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) op huisdiervoeding streng te controleren op de aanwezigheid van gentech en de etiketteringsregels streng te handhaven.

Weten wat je koopt

"Producenten lappen de regels blijkbaar aan hun laars", zegt Sandra Schalk, campagneleider genetische manipulatie bij Greenpeace. "Dat kan natuurlijk niet. Consumenten hebben het recht precies te weten wat er in alle producten zit die ze kopen". De EU heeft de regels voor etikettering van voedingsmiddelen en diervoeders in 2003 streng vastgelegd. Deze regels worden nu expres of per ongeluk overtreden. In beide gevallen is de overtreding de producent te verwijten (opzet of schuld).

Na een bezoek aan een aantal supermarkten en dierenspeciaalzaken zijn de willekeurig geselecteerde producten geanalyseerd op de aanwezigheid van gentech-ingrediënten. Dit gebeurde door Nofalab in Schiedam, een gerenomeerd laboratorium gespecialiseerd in dit soort onderzoek.

De grootste besmetting werd aangetroffen in vogelvoer van Beaphar (Xtra Vital), Fit Ami (Parkietenzaad premium) en de Witte Molen (Tropische vogels zaad). Ook kattenvoer van Nutro (Adult Chicken) kwam slecht uit het onderzoek. In alle gevallen ging om het illegale gentechsoja en gentechmais. Bekijk hier de tabel van het onderzoek met de producten en de hoeveelheid gentech-ingrediënten.

Één van de vele gentech-gevallen de laatste tijd

De resultaten van deze steekproeven komen korte tijd na twee andere schandalen met genetisch gemanipuleerde producten. In september 2006 werd illegale gentechrijst gevonden. In april 2007 trof Greenpeace in de Rotterdamse haven een in Europa illegale maisvarieteit aan.

Volgens Greenpeace  tonen deze schandalen aan dat gentech een onbeheersbare techniek is, die niet thuishoort in de natuur en ook niet op de schappen van de supermarkt. Etiketteringswetgeving en toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit blijken geen garantie voor gentechvrije producten en echte keuzevrijheid van consumenten.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten van de steekproef met de specifieke huisdiervoedingsproducten.

Onderwerpen