Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

 

Welkom op de jongerenpagina! Bekijk waarvoor Greenpeace in actie komt en hoe je zelf mee kan helpen. Ook vind je interessante onderwerpen voor je spreekbeurt of profielwerkstuk.

>> Zit je nog op de basisschool? Bezoek dan de kids website.

GREENPEACE INFO

Duurzame landbouw, sterke bossen, levende oceanen, schone energie en een gifvrije wereld. Dat is waar Greenpeace voor staat. Om dit te bereiken, doen we wetenschappelijk onderzoek naar milieuproblemen en gaan we in gesprek met politici en bedrijven om hen te overtuigen van schone oplossingen. Als dat niet werkt, dan voeren we geweldloze acties. Die acties komen vaak op televisie of in de krant, waardoor iedereen ziet wat er aan de hand is. Bedrijven vinden het maar niets om als viezerik bekend te staan, vaak zijn ze dan ineens wél bereid om te veranderen.

>> Lees meer over onze werkwijze

Schone energie

Boren op de Noordpool, dat is geen goed idee. Fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas hebben we niet nodig. Alleen door te kiezen voor schone energie en die energie slim te gebruiken, kunnen we klimaatverandering stoppen.

>> Lees meer over schone energie

Duurzame landbouw

Het gaat slecht met de bijen. Bestrijdingsmiddelen en monoculturen zorgen ervoor dat bijen sneller ziek en vermoeid raken. Duurzame landbouw zonder gif is de oplossing.

>> Lees meer over duurzame landbouw

Gifvrije wereld

In China en Bangladesh zijn de rivieren de kleur van onze mode. Omdat de giftige verfstoffen zo vanuit de fabrieken in het water geloosd worden. Grote merken hebben na acties van Greenpeace beloofd te stoppen met lozen en op zoek te gaan naar gifvrije manieren om kleding te verven.

>> Lees meer over gifvrije mode

>> Bekijk hier hoe jouw favoriete merk scoort op de detox catwalk

Sterke bossen

Er leven nog maar 400 Sumatraanse tijgers in het wild. Hun leefgebied, de Indonesische bossen, wordt in rap tempo omgekapt. Ontbossing gebeurt niet alleen voor het hout. Er moet ook ruimte gemaakt worden voor bijvoorbeeld palmolieplantages en veeteelt. Elke twee seconden verdwijnt er een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Palmolie kan ook op een duurzame manier verbouwd worden. Zoals in het Indonesische Dosan.

>> Lees meer over duurzame palmolie.

Levende oceanen

Monstertrawlers zijn drijvende visfabrieken die met enorme netten de zeeën leegvissen. Dit is niet alleen slecht voor de oceanen en vissen, maar ook voor de lokale vissers. Ondanks dat de blauwvintonijn een bedreigde diersoort is, wordt er nog volop op gevist. Tonijnen kweken is geen oplossing, zeereservaten wel.

>> Lees meer over zeereservaten

Weten hoeveel bijvangst dat bordje Nasi Goreng nou oplevert? Bekijk dit filmpje van twee jonge filmmakers. 

Voorlichter

Meer weten over Greenpeace of de campagnes? Nodig een voorlichter uit in de klas.

De aarde is ook

VanMij

spreekbeurten

Inspiratie nodig voor een spreekbeurt of (profiel)werkstuk? De onderwerpen hieronder hebben allemaal met milieu, duurzaamheid en (wereld)burgerschap te maken. Bekijk de filmpjes en klik door als je meer wilt lezen. Succes!

Voor basisscholen hebben we een speciale website met informatie voor spreekbeurten.

Hoe ziet een duurzame maaltijd eruit?

Voor een stuk biefstuk op je bord komt er niet alleen veel CO2 maar ook het broeikasgas methaan (koeienscheten) vrij. We willen klimaatverandering stoppen, moeten we dan niet stoppen met vlees eten? En hoe ziet de rest van ons duurzame menu eruit?

Lees meer over de impact van vlees.

In 80% van ons eten zit palmolie waarvoor grootschalige ontbossing plaatsvindt. Lees meer over dit geheime ingrediënt.

Meer inspiratie nodig? Kijk op de website van het Groene Brein voor meer informatie over voeding en duurzaamheid. Of bekijk in dit filmpje van Denktank wat het menu van de toekomst wordt.

De circulaire economie

Smartphones hebben ons leven veranderd. Maar helaas ook het milieu. Smartphones worden niet gemaakt om een leven lang mee te gaan. In 10 jaar zijn er 7,1 biljoen geproduceerd. Slechts 16% van een toestel wordt gerecycled, er is dus heel veel afval: 'E-waste' Dat kan ook anders, door 'circulair' te produceren. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk grondstoffen en producten worden hergebruikt en er zo min mogelijk afval komt. Bijvoorbeeld zoals Fairphone doet.

Ook kleding kan je circulair en gifvrij maken. Bekijk in dit filmpje van tegenlicht een voorbeeld uit de mode-industrie.

En bekijk hier een voorbeeld van het Dopper waterflesjes.

Schending van mensenrechten

Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu. Als je goed met de aarde omgaat, ga je ook goed met mensen om. Helaas voelen mensen op veel plekken de gevolgen van ons voedselsysteem en van klimaatverandering.

Lees meer over ontbossing en de schending van mensenrechten in Congo.

Lees meer over klimaatvluchtelingen.

Hoe het ook kan: bekijk dit filmpje over de lokale visserij in Senegal.

De aarde is ook

VanMij

help mee

Goed zorgen voor het milieu, dat moeten we met z'n allen doen. Hieronder staan tips over hoe jij zelf kan bijdragen aan een schonere wereld. Makkelijk én leuk.

Greenpeace Greenwire community

Word lid van onze online community Greenwire. Vanaf 16 jaar kun je lid worden en met andere vrijwilligers en activisten de wereld een beetje groener te maken. 

Wel eens van “guerilla gardening” gehoord? Je omgeving opleuken met bloemen en planten. Daarmee help je onder andere de bijen. Wil je snel aan de slag? Kijk hier hoe je zaadbommen maakt en gooi die op plekken waar de bloemen hun gang kunnen gaan.

Groente en fruit

Minder vlees eten is heel goed voor het milieu. Dit kun je thuis doen maar ook op school. Zet een actie op om de kantine duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door één dag in de week een vleesvrije dag te organiseren in de kantine. Wil je hulp bij dit project, kijk op de site van JMA.

Papierstapel

Op school wordt vast heel veel geprint. Vooral door de docenten natuurlijk. Zet een actie op om docenten bewust te maken dat ze minder moeten printen en altijd dubbelzijdig. Wedden dat de directeur het met jullie eens is, het bespaart namelijk ook nog heel veel geld!

Dewayne Dirks performs for the camera on his bike in Point Hope, Alaska.

Makkelijk iets goed doen voor het klimaat? Ga met de fiets naar school of de sportclub.

Tweede hands markt

Bij het maken van nieuwe kleding, komen veel gifstoffen in de rivieren. Koop vintage of tweede hands kleding. Of ruil kleding met vrienden of vriendinnen.

Lamp

Staan de lichten en de verwarming nog aan terwijl het klaslokaal al lang leeg is? Zet een actie op om leerlingen en leraren bewust te maken dat ze minder energie kunnen gebruiken. Wil je nog meer impact maken? Overtuig de directeur van de voordelen van LED-verlichting.

Strandjutten

Ga een dagje strandjutten. Lekker uitwaaien, bijzondere voorwerpen tegenkomen en ook nog het strand opruimen.

Question mark

Wil je weten welke producten goed zijn voor het milieu? Met de app QuestionMark kun je vergelijken hoe goed jouw eten scoort op dierenwelzijn en milieu.

Like de Facebook van Greenpeace Nederland. En deel de updates die jij interessant vindt met jouw vrienden.

Volg Greenpeace op Twitter en deel de berichten met jouw volgers.

De aarde is ook

VanMij

 

geld inzamelen

Greenpeace is onafhankelijk. Dat betekent dat we geen geld aannemen van bedrijven over de overheid. We hebben het geld van onze donateurs dus hard nodig. Wil je geld ophalen voor Greenpeace? Dan kun je hieronder ideeën opdoen.

Het geld doneer je via dit formulier of je maakt het over naar NL62 TRIO 0784 9525 07 t..n.v. Greenpeace Nederland. Vermeld daarbij: 09010 / naam en plaats van de school school en de klas.

bedenk een actie

Keukenprins(es)? Bak koekjes zonder palmolie en verkoop ze voor de tijger. Of verkoop in de zomer ijsjes voor de ijsbeer. Laat de onderhandelaar in jezelf los, dan koop je de ingrediënten misschien wel met korting. In de winter kun je ook lekkere vegetarische erwtensoep maken, de ‘green peas’-soep.

bedenk een actie

Marktplaats in het echt: neem je oude spellen, kleren, apparaten mee en verkoop ze op jullie eigen markt.

bedenk een actie

Maak bijenhotels en verkoop ze aan iedereen met een tuin.

bedenk een actie

Ben je sportief? Organiseer een sponsorloop, of leuker nog: een kanotocht, klimmarathon of schaatswedstrijd. Download hier een sponsorformulier.

Collectebus

Overtuig docenten voor het goede doel slachtoffer te worden. Leerlingen op school mogen voor een euro een ei of waterballon gooien naar de docenten. Zorg dat je een camera bij de hand hebt!

bedenk een actie

Haal lege flessen op en lever ze in tegen statiegeld. Of verzamel gebruikte plastic tasjes. Die verkoop je bij de kassa van de supermarkt in plaats van de nieuwe tasjes.

bedenk een actie

Organiseer een filmavond thuis of op school. Vertoon een mooie documentaire zoals “To the Arctic”, “March of the penguins” of “De nieuwe wildernis”. Vraag entreegeld en verkoop zelfgemaakte popcorn.

DJ

Regel een DJ in de schoolkantine. Voor 1 euro mogen leerlingen en docenten een verzoeknummer draaien. Speel je een muziekinstrument? Dan kun je zelf muziek maken en geld ophalen als straatmuzikant. Wil je het groots aanpakken, organiseer dan een benefietconcert op school.

De aarde is ook

VanMij