Amsterdam – De helft van de Nederlanders, 51 procent, is tegen de bouw van nieuwe kerncentrales. Minder dan eenderde van de Nederlanders is voorstander van een nieuwe centrale. Driekwart denkt dat een kernramp ook in Nederland kan plaatsvinden, terwijl slechts 16 procent gelooft dat Nederland goed op een ramp is voorbereid. Dat blijkt uit opinie-onderzoek van onderzoeksbureau Synovate, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace.

Morgen spreekt de Tweede Kamer over de voorwaarden voor een tweede kerncentrale. Uit het opinie-onderzoek, uitgevoerd onder 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder, blijkt dat het aantal tegenstanders van een tweede kerncentrale groter is dan het aantal voorstanders. “De PVV luistert beter naar minister Verhagen dan naar haar eigen achterban. Amper eenderde van hun achterban ziet die nieuwe kerncentrale zitten”, zegt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie. “Nederland wil geen kerncentrale, geen risico’s en geen kernafval. Laten we hopen dat onze volksvertegenwoordigers die boodschap morgen aan Verhagen overbrengen.”

De overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat kabinet-Rutte moet inzetten op schone energiebronnen als zonne- en windenergie. Slechts 12 procent geeft de voorkeur aan kerncentrales. Uit het opinie-onderzoek blijkt bovendien dat het vertrouwen in de veiligheid van kernenergie is afgenomen sinds de nucleaire ramp in Fukushima. Ook het aantal Nederlanders dat kernenergie schoon vindt is in het afgelopen jaar fors gedaald.