Greenpeace roept FSC op om pas op de plaats te maken met certificering in de Democratische Republiek Congo (DRC). FSC-certificering in de DRC is schadelijk voor de geloofwaardigheid van het keurmerk. Dit zal Suzanne Kröger, campagneleider van Greenpeace betogen tijdens een debat in de Balie vanavond over de rol van FSC bij bosbescherming. Kröger: ‘In een fragiele staat als de DRC is FSC geen oplossing, er moet eerst gewerkt worden aan wetshandhaving en goed bestuur. Pas als dat goed geregeld is kan FSC zijn functie vervullen.’

Greenpeace International diende in april 2011 een klacht in bij FSC om het Congolese houtkapbedrijf Sodefor en het in Lichtenstein geregistreerde moederbedrijf NST in zijn geheel uit te sluiten van FSC. Dit vanwege betrokkenheid bij extreem gewelddadige sociale conflicten. FSC maakte afgelopen vrijdag bekend dat ze doorgaat met Sodefor. Greenpeace diende de klacht in volgens de “policy of association” van FSC. Sodefor heeft kapvergunningen voor miljoenen hectares tropisch regenwoud in de DRC en is daarmee de grootste van het land. Het FSC-certificaat van Sodefor werd vorig jaar wel geschorst.

Extreem gewelddadige sociale conflicten

Sodefor zit tot aan zijn nek in de sociale conflicten. Zo protesteerde in 2010 de Bokongo gemeenschap tegen Sodefor, die daarop de politie en militairen inschakelde. Er vonden mensenrechtenschendingen plaats en een oude man van 72 overleed. In 2006 al protesteerde de bevolking van Mbelo tegen Sodefor. Optreden van politie en militairen resulteerde in 38 verkrachtingen, materiele schade en een dode, waarschijnlijk door de verwondingen opgelopen in de gevangenis. In februari van dit jaar vonden, na een lokaal protest tegen Sodefor, volgens lokale bronnen arbitraire arrestaties plaats in Bongonde.

Afhandeling klacht

FSC vindt dat er niet voldoende bewijs is om Sodefor uit te sluiten, maar dat er een proces nodig is om Sodefor aan het beleid van FSC te laten voldoen. Kroger: ‘De uitspraak van FSC is de wereld op zijn kop. De “policy of association” is juist ingesteld om foute bedrijven uit te sluiten, niet om ze binnen te hengelen.’

Ook over het klachtenproces heeft Greenpeace zijn bedenkingen. Het klachtenpanel had te weinig tijd en geld om goed onderzoek te doen bij de getroffen gemeenschappen. Ze konden zich daarom enkel baseren op anekdotisch bewijs en beschikbaar schriftelijk materiaal.

Greenpeace is lid van FSC en zit in het bestuur van FSC Nederland. Greenpeace wil zo proberen om FSC op een hoger plan te tillen.

Meer informatie:

Persvoorlichter: Ingrid van den Berg 06 – 25031013
Woordvoerder Greenpeace Nederland: Suzanne Kröger 06 – 21296901
Woordvoerder Greenpeace International: Judy Rodrigues 06 – 46166299

FSC-beslissing klacht Sodefor/NST: http://www.fsc.org/2146.html

Wat: OneWorld Live! REDD het bos : Talkshow rond thema’s uit de wereld van internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling
Waar: Dinsdagavond 27 maart 2012, 20.00-21.30 uur, De Balie, Amsterdam. Ook te volgen op www.oneworld.nl (livestream) en twitter (#oneworldlive)