Supertrawler Margiris heeft inmiddels vijf dagen vertraging opgelopen door de actie van Greenpeace in de haven van IJmuiden. Actievoerders hangen sinds woensdag aan de trossen van het enorme vissersschip om te voorkomen dat deze koers zet naar Australië, waar het kwetsbare visgronden wil bevissen. De schroef is door duikers met een ketting vastgezet. Greenpeace is erop voorbereid om de blokkade nog lange tijd vol te houden.

De actie in IJmuiden heeft in Australië veel stof doen opwaaien. In enkele dagen tijd hebben lokale milieubewegingen al duizenden handtekeningen ingezameld om de komst van de 142 meter lange Margiris tegen te gaan. Kleine vissers vrezen voor hun inkomsten en het parlement heeft de premier kritisch bevraagd over de komst van het monsterschip. “Onze actie in IJmuiden heeft Down Under wakker geschud. De visserijminister moet nog steeds een definitieve visvergunning afgeven. Gezien de ophef is het nog maar de vraag of ze dat gaan doen”, aldus Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen van Greenpeace.

Veel supertrawlers als de Margiris zijn eigendom van Nederlandse bedrijven. En net als de Margiris liggen de meeste van hen al langere tijd werkeloos in de havens van IJmuiden en Scheveningen. Begin mei zijn deze schepen uit de wateren van West Afrika gestuurd omdat ze daar veel eerder dan normaal de hun toegewezen quota hadden opgevist. Ook in de Stille Zuidzee, waar ze andere jaren ook naar uitweken, valt voor hen nu niets meer te vissen.

“De Europese vloot moet weer in lijn worden gebracht met de hoeveelheid vis die je in Europa mag vangen, anders verplaatst het probleem zich alleen maar”, stelt Klinckhamers. “De Europese visserijministers moeten nu harde afspraken maken over het aanpassen van de vloot, minder boten, meer vis.”


Voor meer informatie of beeldmateriaal:

Laura Westendorp, persvoorlichter, 06-2503 1013

Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen 06-29001153, twitter.com/gp_pavel

Zie http://www.stopthemargiris.net/ voor een petitie in Australië om de
Margiris tegen te houden