Nederlandse crimineel handelde jaren in illegaal hout

Nederland — Greenpeace is blij met de veroordeling van de beruchte Nederlandse houthandelaar en wapenhandelaar Gus Kouwenhoven. De rechtbank van Den Haag veroordeelde Kouwenhoven tot acht jaar cel. Greenpeace voert al jaren campagne tegen Europese houthandelaren die zaken deden met Kouwenhoven. De Nederlandse crimineel liet in Liberia grote stukken regenwoud kappen en verhandelde het hout tegen wapens. “Het gebrek aan internationale regelgeving om de import van illegaal hout te weren heeft bijgedragen aan dit afschuwelijke voorbeeld van verwoesting van natuurlijke hulpbronnen. Overheden moeten hun verantwoordelijkheden nemen en de handel in illegaal hout en bloedhout stoppen,” stelt Stephan van Praet van Greenpeace International, die de rechtszaak volgt.

Kouwenhoven was eigenaar van de twee grootste houtkapbedrijven in Liberia gedurende het voormalige beruchte regime van president Charles Taylor. Hij verkocht tropisch hout aan Europese houthandelaren om Taylors oorlog tegen zijn eigen bevolking te voorzien van wapens, een oorlog die meer dan 250.000 mensen het leven heeft gekost. Dit zogenaamde ‘bloedhout’ is gekocht door Europa’s grootste houthandelaren en overheden, die weigerden te stoppen met deze handel tot ze daartoe in juli 2003 gedwongen werden door sancties van de VN-Veiligheidsraad.

Tussen 2000 en 2003 ontmaskerde Greenpeace de handel tussen Kouwenhoven en verschillende Europese houthandelaren. Voorbeelden zijn de Overijsselse houthandelaar Wijma, het Zwitsers-Duitse bedrijf Danzer en de Deense multinational DLH Nordisk. Pas na 7 juli 2003, toen de VN-Veiligheidsraad sancties oplegde aan de handel in Liberiaans hout, stopte de handel tussen Kouwenhoven en deze bedrijven. In 2004 ontdekte Greenpeace echter dat Danzer nog steeds zaken deed met Kouwenhoven. Kouwenhoven vluchtte toen naar Congo-Brazzaville en was vanuit daar betrokken bij de logistieke en financiële operaties van houtkapbedrijf Afribois .

Kouwenhoven, die wordt beschreven als de logistieke hoofdpersoon in vele wapendeals, werd vorig jaar gearresteerd. “De bedrijven die zaken deden met Kouwenhoven zijn medeverantwoordelijk voor de vernietiging van grote stukken regenwoud”, stelt Stephan van Praet. “Deze rechtzaak illustreert dat de internationale houthandel niet in staat is zelf orde op zaken te stellen. Deze handel in bloedhout heeft een burgeroorlog en tal van misdaden gefinancierd.”

Het bloedhout van Kouwenhoven is niet het enige voorbeeld. Tot de dag van vandaag wordt hout uit conflictgebieden als Birma, Ivoorkust en de Democratische Republiek Congo vrij verhandeld op de internationale houtmarkt. Greenpeace eist wetgeving in Europa die de handel in illegaal hout en conflicthout aan banden legt, zodat Europese bedrijven en uiteindelijk de Europese consument niet de financiële voedingbodem leggen voor burgeroorlogen en misdaden.