Greenpeace-succes na wereldwijde campagnes voor mahonie, haaien- en walvissoorten

Santiago, Chili — Greenpeace is zeer gelukkig met de definitieve beslissing van de Cites om mahonie, de walvis- en de reuzenhaai en zeepaardjes op Lijst II te plaatsen. Daardoor worden kwetsbare soorten beter beschermd tegen uitwassen van de handel. Plaatsing op Lijst II verplicht de handel om met certificaten te bewijzen dat producten op duurzame en legale manier zijn verkregen. Ook zijn er eisen voor het lange termijn beheer van soorten. De handel in walvisproducten tenslotte, mag niet worden hervat. De Cites stuurt met deze besluiten een duidelijk signaal naar de wereldmarkt voor legale, duurzame en sociale handel.

Greenpeace is zeer gelukkig met de definitieve beslissing van de Cites om mahonie, de walvis- en de reuzenhaai en zeepaardjes op Lijst II te plaatsen. Daardoor worden kwetsbare soorten beter beschermd tegen uitwassen van de handel. Plaatsing op Lijst II verplicht de handel om met certificaten te bewijzen dat producten op duurzame en legale manier zijn verkregen. Ook zijn er eisen voor het lange termijn beheer van soorten. De handel in walvisproducten tenslotte, mag niet worden hervat. De Cites stuurt met deze besluiten een duidelijk signaal naar de wereldmarkt voor legale, duurzame en sociale handel.

Vele vissoorten staan onder enorme druk door de korte termijn belangen en illegale praktijken van de internationale
visserij-industrie. Sommige landen verzetten zich hevig tegen voorstellen om commerciële vissoorten door Cites te laten beschermen. Daarom hebben de Napoleonvis en de Patagonische tandvis Lijst II niet gehaald. Greenpeace twijfelt eraan of de wel aangenomen resolutie om de vangst van deze laatste soort te gaan monitoren, wél voldoende bescherming biedt.

Mahonie wordt zelfs de eerste commerciële boomsoort die beter wordt beschermd tegen roofbouw en illegale kap. De Swietenia Macrophylla groeit in tropische wouden van het zuiden van Mexico over Centraal-Amerika tot in het Amazonegebied. Mahonie – ook wel ‘groen goud’ genoemd- kan wel 1.600 dollar per kubieke meter opleveren. De roofbouw op deze mahoniesoort vernietigt delen van het tropische regenwoud van de Amazone. Ze ondermijnt traditionele culturen in het regenwoud en bedreigt diersoorten als de jaguar. De illegale mahoniekap opent bovendien de deur voor de illegale kap van andere houtsoorten. Greenpeace voert daarom al tien jaar campagne voor mahonie. Importerende landen zoals de Verenigde Staten en landen van de Europese Unie vonden het van doorslaggevend belang dat de Lijst II niet alleen de soort beschermt, maar ook de markt en consumenten voor illegale handel behoedt.

De Cites-beslissing stuurt een duidelijk signaal over commerciële plant-en diersoorten naar de wereldmarkt. Greenpeace roept alle landen op om te voorkomen dat plant- en diersoorten langzaamaan verdwijnen door onethische, onduurzame en illegale handelspraktijken.