Greenpeace verheugd over stukje gered Amazone regenwoud

Amsterdam, Nederland — Na 18 jaar strijd, vieren de Deni-indianen vandaag dat hun land voortaan behoed is voor verwoestende houtkap. Het feest vindt plaats in Boiador, een dorpje in het zuidoosten van de Braziliaanse Amazone. De Deni hebben voor dit feest ook de organisaties uitgenodigd die hen hebben geholpen bij de bescherming van hun land, waaronder Braziliaanse autoriteiten, CIMI, OPAN1 en Greenpeace.

Na 18 jaar strijd, vieren de Deni-indianen vandaag dat hun land voortaan behoed is voor verwoestende houtkap. Het feest vindt plaats in Boiador, een dorpje in het zuidoosten van de Braziliaanse Amazone. De Deni hebben voor dit feest ook de organisaties uitgenodigd die hen hebben geholpen bij de bescherming van hun land, waaronder Braziliaanse autoriteiten, CIMI, OPAN1 en Greenpeace.

Door een grens van 915 kilometer om het land van de Deni af te palen, is een gebied van 1.500.000 hectare Amazone regenwoud veiliggesteld voor grootschalige en verwoestende houtkap. De Deni, een groep van rond de 600 indianen, hebben nu het exclusieve gebruiksrecht over dit gedeelte van de Amazone.

In 2001 bleek een gedeelte van het land van de Deni verkocht te zijn aan het Maleisische houtkapbedrijf WTK. De Deni vroegen al sinds 1985 om een officiële afbakening van hun land, maar door bureaucratie bij de Braziliaanse overheid, kwam daar nooit iets van terecht. Toen bleek dat WTK hun land zou leegkappen, besloten de Deni hun land zelf te demarceren. Greenpeace, CIMI en OPAN ondersteunden de Deni hierbij door hen te leren omgaan met de benodigde apparatuur zoals kompassen en GPS2. Geassisteerd door 13 vrijwilligers, waaronder een Nederlandse, begon de stam in september 2001 een pad door de jungle te hakken als grensafscheiding. Onder deze druk beloofde de Braziliaanse regering een maand later de afbakening af te ronden. In mei 2003 startte de officiële demarcatie en nu is de laatste grenspaal geplaatst.

Afbakening van het land van oorspronkelijke bewoners blijkt een efficiënte methode om het regenwoud te beschermen. De Amazone is het grootste tropische regenwoud op aarde en is een schatkamer vol exotische planten en dieren. Maar door grootschalige, en veelal illegale houtkap, wordt het leefgebied van oorspronkelijke bewoners bedreigd en komt de biodiversiteit in gevaar. De Braziliaanse overheid schat dat tussen augustus 2001 en augustus 2002 een gebied van 2.546.000 hectare regenwoud – evenveel als vijf miljoen voetbalvelden – door houtkap is vernietigd.

Met het veiligstellen van het land van de Deni-indianen, is een klein gedeelte van de Amazone gered. Greenpeace zal houtkapbedrijven en regeringen onder druk blijven zetten, om zo een einde te maken aan  grootschalige en verwoestende houtkap in oerbossen.

1 CIMI – Missionary Indigenous Council (www.cimi.org.br) en OPAN – Native Amazon Operation (www.opan.org.br) zijn beide organisaties die veel samenwerken met de oorspronkelijke bewoners van de Amazone.

2 GPS: global positioning satellite systems.