Milieuorganisatie komt opnieuw in het geweer tegen opwerking van nucleair afval

Amsterdam, Nederland — Greenpeace heeft vannacht de reactorkoepel van de kerncentrale Borssele beklommen. Zes actievoerders van de milieuorganisatie lukte het om om 4.00 uur ’s nachts het terrein van de centrale op te komen.

Bij de beklimming van de koepel werden drie Greenpeace-actievoerders gearresteerd. De andere drie wisten op de reactorkoepel een spandoek te ontvouwen met daarop de tekst: “Stop opwerking”. Inmiddels is nog een vierde klimmer gearresteerd. Onduidelijk is nu of het door Borssele geplande transport van gebruikte splijtstofstaven naar de opwerkingsfabriek in het Franse LaHague vandaag doorgang kan vinden. Een door Greenpeace België aangespannen rechtszaak over de vergunning van het transport kan voor verdere vertraging zorgen.

De opwerkingsfabriek in LaHague zal in opdracht van de centrale in Borssele de splijtstofstaven opwerken. Opwerking is een achterhaald proces waarbij plutonium en uranium aan gebruikte splijtstofstaven onttrokken wordt. Het dateert uit de jaren ’40 toen men plutonium nodig dacht te hebben voor kernwapens. Bovendien veronderstelde men dat plutonium ons voor altijd van energie zou kunnen voorzien. Plutonium als brandstof in energiecentrales bleek echter zeer oncontroleerbaar en gevaarlijk te zijn. Er is dus geen enkele bestemming voor het Nederlandse plutonium.

Opwerken is ook een zeer vervuilende bezigheid. De nucleaire fabrieken in La Hague en het Britse Sellafield lozen jaarlijks honderden miljoenen liters radioactief afval in zee. Greenpeace blijft zich erover verbazen dat opwerkingsfabrieken geen strobreed in de weg wordt gelegd, terwijl het dumpen van vaten met nucleair afval sinds 1993 verboden is. De fabriek in LaHague loost namelijk dagelijks het equivalent van vijftig vaten met afval rechtstreeks in zee.

De Nederlandse regering, die zich heeft uitgesproken tegen dumping van nucleair afval, is volgens Greenpeace inconsequent als zij opwerking wel blijft toestaan. Bovendien is Nederland gebonden aan het OSPAR-verdrag dat verdere vervuiling door opwerkingsfabrieken probeert te voorkomen. Greenpeace roept de Nederlandse regering en de kerncentrale op het transport van nucleair afval te staken en de weg vrij te maken voor minder vervuilende oplossingen, zoals directe opslag van afval.