Dit doet Canada met haar oerbos….

Amsterdam, Nederland — Greenpeace voert vandaag actie bij de Canadese ambassade in Den Haag. Actievoerders zullen hout door een zogenaamde shredder de tuin van de ambassade inspuiten onder het motto: dit doet Canada met haar oerbos. Met deze actie symboliseert Greenpeace de vernietiging van het oerbos in Canada. De milieuorganisatie gebruikt echter geen oerboshout maar snoeihout. De actie is een onderdeel van een serie van Greenpeace-acties wereldwijd om het regenwoud te beschermen. Eind februari voerde de milieuorganisatie actie in Vlissingen tegen Canadese houtimport.

Greenpeace wil dat de Canadese overheid zich sterker inzet voor het behoud van het regenwoud in Canada. Het huidige Canadese bosbeleid, de zogenaamde Forest Practices Code, is volkomen ontoereikend om een ecologisch verantwoord bosbeheer af te dwingen. Greenpeace eist een moratorium op het kappen in alle ecologisch belangrijke delen van het Canadese oerbos. Dit tijdelijke verbod kan pas worden opgeheven als een plan is ontwikkeld voor een

verantwoord beheer van deze unieke plekken.

Greenpeace voert actie tegen houtkap in de Canadese deelstaat British Columbia. Hier bevindt zich een van de laatste gematigde regenwouden ter wereld. In dit oerbos staan eeuwenoude bomen die wel 100 meter hoog kunnen worden. Dit regenwoud heeft ernstig te lijden onder grootschalige commerciële houtkap. Door de kaalkap wordt de habitat van verschillende diersoorten waaronder de grizzly beer en de zeldzame white spirit beer ernstig verstoord.

Ruim 20.000 kubieke meter hout uit het Canadese regenwoud vindt jaarlijks zijn weg naar Nederland. Vooral soorten als western red cedar en hemlock zijn in trek. Op Vinex locaties, zoals Leidsche Rijn, wordt western red cedar toegepast als gevelbekleding. Greenpeace heeft het Bouwfonds, betrokken bij de ontwikkeling van de Leidsche Rijn, gewezen op het gebruik van hout uit de destructieve kap en gevraagd of zij wil overschakelen naar duurzaam
gekapt FSC-hout.

In Nederland wordt, naast Canadees hout, ook veel hout geïmporteerd uit oerbossen in Azië, Rusland, Afrika en Zuid
Amerika. Oerbossen zijn vaak duizenden, soms miljoenen jaren oud. Het zijn heel diverse, zeer kwetsbare  ecosystemen die nog steeds in hoog tempo verdwijnen. Het voortbestaan van vele soorten planten en dieren staat door het verdwijnen van de oerbossen op het spel.

De Nederlandse politiek neemt onvoldoende maatregelen om te zorgen dat de houtbranche overschakelt naar de verkoop van ecologisch verantwoord gekapt hout, het zogenaamde FSC-hout. Daarmee accepteert de overheid het verdwijnen van de oerbossen. Kaalkap vindt al sinds jaar en dag plaats; het is oud nieuws. Het verdwijnen van de oerbossen gaat echter gewoon door.

Greenpeace heeft vandaag een duidelijke boodschap aan de Canadese Ambassade: stop met de vernietiging van oerbossen. Maar om deze doelstelling te realiseren moet ook Nederland zijn verantwoordelijkheid nemen om mee te werken aan een werkelijk ecologisch verantwoord beheer van de oerbossen op aarde. Daarom wil Greenpeace dat er geen fout hout in Nederland geïmporteerd wordt.