Loze beloftes van de overheid, duurzaam bouwen komt niet van de grond

Amsterdam, Nederland — Greenpeace voert op 3 en 4 november a.s. publieksacties in de VINEX-gemeenten Utrecht en Rotterdam. De Nederlandse overheid heeft al jaren duurzaam bouwen als uitgangspunt maar daar komt weinig van terecht. Uit een nieuw rapport van TNO naar houtgebruik voor kozijnen, blijkt dat gemeenten onnodig fout hout toestaan op VINEX-locaties. Belangrijke conclusies uit het rapport zijn dat er voor kozijnen vooral merantihout wordt gebruikt, dat niet duurzaam wordt gekapt. TNO geeft aan dat er alternatieven zijn voor het gebruik van meranti maar dat daar weinig gebruik van wordt gemaakt.

Greenpeace concludeert op basis van het TNO-rapport dat Nederland medeverantwoordelijk is voor de vernietiging van oerbossen. Door industriële houtkap komt de biodiversiteit in deze bossen onder druk te staan. De natuurlijke leefomgeving van bijzondere dieren als de orang-oetan, de jaguar en de bosolifant wordt vernietigd. Greenpeace roept de VINEX-gemeenten ter verantwoording en zal aan de vertegenwoordigers van de gemeenten het TNO- rapport aanbieden.

De actie in de VINEX-gemeenten is de aftrap in Nederland van een oerbossen-campagne van Greenpeace. In april 2002 wordt in Den Haag de CBD-top gehouden (Convention on Biological Diversity), waar de Nederlandse overheid voorzitter van is. Zo’n 180 landen komen dan bijeen om afspraken te maken over het behoud van de biodiversiteit.
Greenpeace wil dat er met name wordt ingezet op bescherming van oerbossen. Niet duurzame en illegale houtkap vernietigen de oerbossen onomkeerbaar. Het publiek in de steden Utrecht en Rotterdam kunnen hun steentje bijdragen door een handtekening te zetten voor het behoud van oerbossen of een videoboodschap in te spreken. Handtekeningen en videos worden volgend jaar aan staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) aangeboden.

Vertegenwoordigers van de VINEX-gemeenten nemen tijdens de actiedagen het TNO-rapport in ontvangst.

Zaterdag 3 november staat Greenpeace in Utrecht op het Neude, van 11.00 tot 16.00 uur. Om 12.00 uur zal dhr. Van der Poel, directeur projectbureau Leidsche Rijn, het rapport in ontvangst nemen.

Zondag 4 november wordt Rotterdam bezocht op het Binnenwegplein van 12.00 tot 16.30 uur. Wethouder Kombrink, verantwoordelijk voor Nesselande, is er om 13.00 uur.

Kinderen actief voor oerbossen

Vanaf deze aftrap van de oerbossen-campagne wordt ook de medewerking van kinderen gevraagd. Internationaal is het project Kids for forests opgezet. Kinderen en jongeren kunnen actief meewerken aan het behoud van de oerbossen op aarde. Ze kunnen informatie aanvragen over de oerbossen. Als ze mee willen doen, kunnen ze een pakket aanvragen met informatie en handtekeningenlijsten. Met die lijsten kunnen de kinderen op pad. Ook deze handtekeningen worden aan Staatssecretaris Faber aangeboden. Bovendien kunnen kinderen een deel van een totempaal maken. Tijdens de CBD top in 2002 worden de totempalen tentoongesteld.

Wie actiever aan de slag wil kan een uitgebreid pakket opvragen om vooral op school te werken aan het gebruik van milieuvriendelijk hout en duurzame houtproducten. Zo kan het papiergebruik worden onderzocht of gebruiksvoorwerpen zoals schriften. Maar ook het meubilair, duikelrekken, schommels of de gymtoestellen kunnen onder de loep worden genomen.

Momenteel doet Greenpeace onderzoek in de Amazone naar illegale houtkap en de rol van de Nederlandse houthandel hierbij.