Amsterdam, Nederland — Het advies dat de EFSA eind juni gaf over de veiligheid van het enige voor teelt in Europa toegelaten gentechgewas schiet volgens een rapport van Greenpeace en Friends of the Earth ernstig tekort. Het vandaag gepubliceerde rapport wordt ingediend bij een publieke consultatie over het EFSA-advies over MON810-maïs van Monsanto. De milieuorganisaties roepen de Europese Commissie en EU-landen op om de teelttoelating van deze maïs op te schorten.

MON810 maïs werd 10 jaar geleden toegelaten, daarom wordt nu opnieuw beoordeeld of deze toelating terecht is en of de maïs opnieuw voor een toelating in aanmerking komt  [1]. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) publiceerde hiervoor een advies, dat claimt dat MON810 veilig is  [2]. De wetenschappelijke analyse die Greenpeace en Friends of the Earth Europe lieten uitvoeren, laat serieuze fouten en gebreken van de analyse van EFSA zien en trekt de conclusies van EFSA ernstig in twijfel  [3].

Onze kritiek betreft het volgende:

– De EFSA negeert onderzoek, of redeneert onderzoek weg,waarin wordt aangetoond dat de insecticide die de maïs produceert tot schade kan leiden voor Europese vlinders en andere insecten. In plaats van deze feiten serieus te nemen suggereert EFSA ‘beheermaatregelen’ voor regio’s waarvan bekend is dat er vlinders en motten voorkomen.

– De EFSA geeft niet toe dat er wetenschappelijke onzekerheid en tegenspraak is over de gevolgen van de maïs voor het milieu en gezondheid.

– De EFSA negeert peer-reviewed gemeenschappelijke studies die zorgen over de veiligheid van MON810 blootleggen.

– De EFSA refereert aan studies die totaal verschillende GGOs beoordelen en gebruikt deze als onderbouwing voor de veronderstelde veiligheid van MON810;.

– De EFSA maakt geen beoordeling van de veiligheid van nieuwe onbekende eiwitten die de maïs maakt als gevolg van het manipulatieproces.

Herman van Bekkem, gentechdeskundige bij Greenpeace Nederland: “De EFSA gaat niet voor het eerst in tegen haar eigen mandaat, dat stelt dat de langetermijngevolgen van gentech beter in kaart gebracht zouden moeten worden.”

“De voedselveiligheidsorganisatie leidt aan een ernstig tekort aan wetenschappelijke expertise, óf speelt hier een risicovol politiek spelletje met ónze gezondheid en óns milieu. Er is overduidelijk wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat dit insecticide-producerende gewas gevaarlijk kan zijn en zou moeten worden verboden op Europese akkers,” zegt Adrian Bebb, coördinator Voedsel en Biodiversiteit bij Friends of the Earth Europe.

Zes EU-landen zoals Frankrijk en Duitsland kennen al een verbod op de teelt van MON810. In mei schreven 12 lidstaten de EFSA nog over hun zorgen over het werk van de autoriteit. Zij klagen over de kwaliteit van het werk van de EFSA en hebben hun vraagtekens bij de veiligheid van MON810 kenbaar gemaakt. Onlangs nog stelde de Franse regering dat het dit EFSA advies over de maïs van Monsanto niet kan accepteren  [4].

Herman van Bekkem, Greenpeace: “De Europese Commissie moet het EFSA-advies verwerpen, de teelt van MON810 verbieden en op zoek gaan naar een andere autoriteit die wél in staat is om onbevooroordeeld en op basis van wetenschap te adviseren aan beleidsmakers.”

Noten bij het persbericht:

[1] MON810 is tien jaar geleden toegelaten onder oude wetgeving, die sindsdien is verbeterd.

[2] www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902628240.htm

[3] Cotter, J. & Mueller, W. 2009.,  A critique of the European Food Safety Authority’s opinion on genetically modified maize MON810. Greenpeace Research Laboratories Technical Note 05/2009. Jointly commissioned by Greenpeace and Friends of the Earth Europe. www.greenpeace.org/eu-unit/press-centre/reports/review-EFSA-MON810-opinion-29-07-09

[4] www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gecpoGGp9SPYnFj9jGVZgRNXTv8g