Nederlandse houthandelaren zijn er roodgloeiend bij

Amsterdam, Nederland — Greenpeace heeft houthandelaren in Nederland betrapt op de handel in ‘fout hout’. In Amsterdam en Delfzijl zijn afgelopen jaar honderden houtstammen met rode verf gemarkeerd, omdat deze afkomstig waren uit Afrikaanse landen waar de regenwouden op grote schaal verdwijnen door illegale en verwoestende houtkap. Deze ‘bloedende’ boomstammen zijn verspreid over Nederland teruggevonden bij acht bedrijven in Friesland, Zuid-Holland, Drenthe, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Zo vond Greenpeace bij Hupkes in Dieren hout terug van het beruchte Hazim, een houtkapbedrijf dat meerdere malen is beboet voor illegale kap in Kameroen en een reputatie heeft opgebouwd voor het creëren van sociale conflicten en grootschalige schade aan het regenwoud. Bij Hupkes is ook nog eens een grote hoeveelheid hout gevonden van het houtkapbedrijf CIBEC dat ook in Kameroen is betrokken bij illegale houtkap.

Greenpeace heeft houthandelaren in Nederland betrapt op de handel in ‘fout hout’. In Amsterdam en Delfzijl zijn afgelopen jaar honderden houtstammen met rode verf gemarkeerd, omdat deze afkomstig waren uit Afrikaanse landen waar de regenwouden op grote schaal verdwijnen door illegale en verwoestende houtkap. Deze ‘bloedende’ boomstammen zijn verspreid over Nederland teruggevonden bij acht bedrijven in Friesland, Zuid-Holland, Drenthe, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Zo vond Greenpeace bij Hupkes in Dieren hout terug van het beruchte Hazim, een houtkapbedrijf dat meerdere malen is beboet voor illegale kap in Kameroen en een reputatie heeft opgebouwd voor het creëren van sociale conflicten en grootschalige schade aan het regenwoud. Bij Hupkes is ook nog eens een grote hoeveelheid hout gevonden van het houtkapbedrijf CIBEC dat ook in Kameroen is betrokken bij illegale houtkap.

Tijdens de actie Het Bos Bloedt schilderde Greenpeace november vorig jaar en april dit jaar fout hout uit Afrika rood, in de havens van Amsterdam en Delfzijl. Het hout in Amsterdam kwam van OTC. Dit Liberiaanse houtkapbedrijf houdt zich niet alleen bezig met illegale en verwoestende houtkap, maar houdt zich volgens experts van de VN-veiligheidsraad ook bezig met wapenhandel in conflictgebieden. Het hout in Delfzijl was afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen waar houtkapbedrijven niet duurzaam kappen. Het gemarkeerde hout is bij Nederlandse  houthandelaren aangetroffen en gefotografeerd. ‘Deze bedrijven zijn nu op heterdaad betrapt met bloedend hout. Met name de bedrijven Hupkes en Boogaerdt zouden het schaamrood op de kaken moeten hebben. Zij kopen zelfs hout van OTC en van andere bedrijven die illegaal kappen.’ aldus Greenpeace campaigner Ingrid Visseren-Hamakers. Greenpeace trof het foute hout aan bij:

  • Houthandel Hupkes te Dieren: OTC en hout uit Kameroen
  • Houthandel Boogaerdt te Krimpen a/d Lek: rode stammen, OTC en hout uit Kameroen
  • Groot Lemmer te Lemmer: ca. 100 rode stammen
  • Houthandel Wicherson te Steenwijk: ca. 20 rode stammen
  • Houthandel Wijma te Kampen: tientallen rode stammen
  • Van Ierssel Houtimport te Etten-Leur: rood geverfd hout
  • Houthandel en Zagerij De Volharding te Oldenzaal: rood geverfd hout
  • Houtcompagnie Almenum te Harlingen: rood geverfd hout

Er zijn nog twee grote regenwoud gebieden in Afrika: het Congo Bekken en het Upper Guinean regenwoudgebied. Het Congo Bekken is het grootste tropische regenwoud op aarde na de Amazone. Verschillende bedreigde diersoorten, zoals de laagland gorilla en de chimpansee komen hier voor. Nederland importeert op grote schaal fout hout uit dit gebied en is zo medeschuldig aan het verdwijnen van deze bossen en het uitbuiten van de inheemse bevolking. Een deel van het foute hout gaat op transport naar andere landen en een deel blijft in Nederland voor weg-, woning- en waterbouw tot parketvloeren.

Greenpeace heeft de betrapte bedrijven aangeschreven met de vraag te stoppen met het importeren van fout hout, en in het bijzonder al het hout uit Liberia en al het hout van Hazim en andere bedrijven betrokken bij illegale houtkap. Ook is de bedrijven gevraagd over te stappen op hout uit duurzaam beheerde bossen. ‘Goed hout’ -te herkennen aan het FSC-keurmerk van het Forest Stewardship Council- beslaat nu ongeveer tien procent van het Nederlandse aanbod. Greenpeace wil dat het aandeel van dit goede hout sneller groeit, zodat meer bossen op duurzame wijze worden beheerd en de verwoesting wordt gestopt.