Actie Greenpeace bij ministerie in Den Haag

Den Haag, Nederland — Greenpeace vraagt minister Verburg van LNV zich in te spannen voor het instellen van beschermde zeegebieden. Daarom staan vandaag bij het ministerie in Den Haag twee manshoge vissen met een spandoek. De ene vis, de groene, hoopt dat Verburg zich persoonlijk gaat hardmaken voor de bescherming van de Noordzee. De andere, de rode vis, vertegenwoordigt met zijn boze blik de overbeviste visbestanden van de Noordzee. De vissen hebben een grote steen bij zich, zoals ook is gebruikt bij de Greenpeace-actie op de Noordzee voor zeereservaten.
De Nederlandse overheid heeft nog geen natuurgebieden op zee aangewezen, hoewel die volgens het Europese Natura 2000 al in 1995 hadden moeten zijn ingesteld. De deadline van komende september zal evenmin behaald zal worden, liet de minister eerder weten. Verburg heeft de Tweede Kamer nu beloofd vóór januari met het aanwijzen van beschermde gebieden te beginnen. De daadwerkelijke bescherming van de gebieden is dan nog niet eens geregeld. Intussen gaat de verwoesting van de Noordzee door destructieve visserijmethoden en overbevissing gewoon door.

De boomkorvisserij schraapt de hele zeebodem weg; de vangst kan voor 70 procent uit bijvangst bestaan. Bodemdieren zoals krabben en zeesterren maar ook veel ondermaatse vis en vis waar de visser geen quotum voor heeft gaan dan dood of bijna dood weer overboord. Dit maakt de bodemvisserij een zeer schadelijke vorm van visserij. Uit onderzoek van de Europese Commissie in 2007 blijkt dat 80 procent van de Europese visbestanden zich in de gevarenzone bevindt.

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het instellen van zeereservaten een zeer effectief middel is om de vispopulatie weer op sterkte te laten komen na jarenlange exploitatie. Dit wordt bevestigd door de positieve resultaten van de verschillende reservaten die wereldwijd zijn ingesteld zoals in Canada, Nieuw Zeeland en Sint Lucia. Komende week wordt in de Beringzee een beschermd gebied
van 500.000 km2 ingesteld.

“Minister Verburg heeft de keuze: als beschermvrouwe van de Noordzee kan ze alles in het werk stellen om volledig beschermde gebieden te realiseren. Of ze laat de oren hangen naar de korte termijn belangen van de vissersvloot en laat de overbevissing in dit razendsnelle tempo doorgaan”, zegt Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace. “Met onze oplossing van zeereservaten is er op de lange termijn genoeg vis en blijft de natuur in balans. Dat is ook goed voor de visserij.”

Ook elders in Europa worden activiteiten uitgevoerd om regeringen te vragen de Europese wetgeving nu eindelijk uit te voeren. In het Sylt Buitenrif in de Duitse Noordzee is Greenpeace bezig met het symbolisch met stenen afbakenen van een gebied dat beschermd moet worden. Vanwege de veiligheid van vissers zijn de locaties van de stenen publiek gemaakt. Dit gebied is belangrijk als leefgebied voor bruinvissen. De oplossing van Greenpeace is dat tenminste 40 procent van de oceanen wordt beschermd tegen schadelijke activiteiten en pleit voor duurzaam beheer buiten deze beschermde gebieden. Deze bescherming zorgt voor een duurzame toekomst voor vis én visserij.