Greenpeace: windmolenparken op zee wel degelijk winstgevend

Amsterdam, Nederland — Greenpeace heeft vandaag een windmeter op een boei op de Noordzee geplaatst, 40 kilometer uit de kust van Zandvoort. De meetgegevens van deze windmeter worden direct doorgeseind naar het Plein in Den Haag. Op een groot scherm is daar live te zien dat 854.096 huishoudens van windenergie voorzien kunnen worden, als er op dit moment 1000 windmolens op de Noordzee zouden staan. Zo laat de milieuorganisatie zien hoeveel windenergie het kabinet Balkenende laat verwaaien.

Greenpeace heeft vandaag een windmeter op een boei op de Noordzee geplaatst, 40 kilometer uit de kust van Zandvoort. De meetgegevens van deze windmeter worden direct doorgeseind naar het Plein in Den Haag. Op een groot scherm is daar live te zien dat 854.096 huishoudens van windenergie voorzien kunnen worden, als er op dit moment 1000 windmolens op de Noordzee zouden staan. Zo laat de milieuorganisatie zien hoeveel windenergie het kabinet Balkenende laat verwaaien.

Uit onderzoek van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)(1) blijkt, dat met de wet MEP (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie – een stimuleringsmaatregel voor groene stroom) die vandaag ingaat, windenergie op zee een winstgevende activiteit is. Het argument dat windmolenparken op zee economisch onhaalbaar zijn, is daarmee definitief van de baan.

Windenergie-campaigner Ruud van Leeuwen: “In Nederland wordt al jaren gesproken over het bouwen van windmolens in de Noordzee. Het is zaak om nu werk te maken met het daadwerkelijke plaatsen ervan. Ondernemers staan te popelen om de zee op te mogen met windmolens, maar krijgen geen vergunningen. De ‘spirit’ van onze nieuwe regering indachtig, verwachten wij dat dit kabinet bouwers van windmolenparken geen strobreed meer in de weg zal leggen”.

In Denemarken, Zweden en Engeland zijn de afgelopen jaren al wel windmolenparken op zee gebouwd. Maar de Nederlandse regering heeft koudwatervrees. Ruud van Leeuwen: “Al twee jaar geleden heeft Greenpeace voor de locatie waar we nu meten, een vergunning aangevraagd(2). Maar inmiddels moet Greenpeace, net als andere partijen die windmolenparken op zee willen, naar de rechter om de overheid te dwingen de vergunningaanvragen überhaupt in behandeling te nemen. Onbekend maakt onbemind zo lijkt het, want vergunningen voor een nieuwe olie- of gasboring op zee worden wel binnen een maand verstrekt.”

Ook het Nederlandse publiek, dat het afgelopen jaar in grote getale koos voor groene energie, kan op verschillende manieren Balkenende oproepen haast te maken met wind op zee. Greenpeace seint de hele zomer de gegevens van de windmeter op de Noordzee door naar diverse evenementen en festiviteiten in het land. Daar kunnen bezoekers op de foto met een bordkartonnen Balkenende om hem op te roepen meer werk te maken van windenergie op zee. Daarnaast kunnen mensen on-line een oproep plaatsen.