De Verenigde Staten proberen met hoge gevangenisstraffen protesten tegen raketschild te smoren

Amsterdam, Nederland — Gisteravond is de Nederlander Henk Haazen, een Greenpeace-medewerker van het eerste uur, door de FBI gearresteerd op het vliegveld van Los Angeles. Haazen, die met zijn gezin in Nieuw Zeeland woont, had zich vrijwillig bij de Amerikaanse justitie aangegeven toen hij hoorde dat hij gezocht werd. Volgens afspraak kwam hij gisteren naar de VS om zich te melden (maar werd door de FBI uit het vliegtuig gehaald). Tegen Henk Haazen liep een arrestatiebevel omdat hij op 14 juli had deelgenomen aan een vreedzame demonstratie tegen het Amerikaanse Star Wars plan. Na de actie werden vijftien Greenpeace actievoerders en twee journalisten gearresteerd, maar Haazen ontkwam aan aanhouding. Tegen de actievoerders en journalisten wordt zes jaar geeist.

Star Wars is het raketschild van radars en satellieten dat inkomende raketten kan detecteren die op de Verenigde Staten worden afgevuurd en vervolgens onschadelijk moet maken.

Het instellen van het raketschild kan een nieuwe wapenwedloop ontketenen. Tegenstanders zullen slimmere en betere raketten ontwikkelen waar het schild niet tegen bestand is. De testen die de Amerikanen uitvoeren als onderzoek voor het raketschild zijn bovendien in strijd met het internationale ABM (Anti-Ballistic Missile) verdrag. Het ABM-verdrag werd in 1972 afgesloten om de wapenwedloop te beteugelen.

Greenpeace heeft op verschillende manieren geprotesteerd tegen de Star Wars plannen van de Amerikaanse president Bush. Zo ook op 14 juli tijdens ÈÈn van de raket testen. Op de militaire Vandenburg basis in Californie vertraagden Haazen en de andere actievoerders met een geweldloze actie veertig minuten lang de test. Na de actie
werd Haazen als enige niet gearresteerd, waarna hij naar huis in Nieuw-Zeeland terugkeerde naar zijn vrouw en 13-jarige dochter. Toen bleek dat de Amerikaanse rechtbank op zoek was naar een onbekende man die aan de actie had meegedaan, besloot Henk Haazen zich vrijwillig te melden bij de Amerikaanse justitie. Hij riskeert nu een gevangenisstraf van 6 jaar.

Henk Haazen zet zich al twintig jaar in voor verschillende campagnes van Greenpeace. Zo zeilde hij in 1992 en 1995 naar Mururoa uit protest tegen de Franse nucleaire testen. Hij was machinist aan boord van de Rainbow Warrior toen deze door de Franse geheime dienst tot zinken werd gebracht en hij was logistiek coordinator in het basiskamp op Antartica in 1978.

Henk Haazen: Ik sta nog steeds achter de actie op 14 juli tegen Star Wars. De consequenties nemen voor onze acties en ze te allen tijde uitleggen is een van de basisprincipes van Greenpeace. Het is absurd dat tegen actievoerders die deel hebben genomen aan een geweldloze actie zes jaar geeist wordt.

De rechtzaak staat gepland op 20 november.