Gebrek aan daadkracht oorzaak dreigend tekort groene stroom

Amsterdam, Nederland — De doelstelling van de Nederlandse overheid om in 2000 drie procent van de energie op een duurzame manier op te wekken is niet gehaald. Dat blijkt uit een inventarisatie van het onderzoeks- en adviesbureau Ecofys in opdracht van Greenpeace. De bouw van windmolens ligt het meest achter op schema. Van de geplande 1000 Megawatt is nog niet de helft gerealiseerd. Om de door het ministerie van Economische Zaken vastgestelde tien procent schone energie in 2020 te halen zijn vergaande maatregelen nodig. De gisteren ondertekende overeenkomst tussen minister Jorritsma en onder andere de provincies over windmolens op land biedt volgens Greenpeace weinig soelaas.

In 2000 was slechts 1,3 procent van het energieverbruik duurzaam. Wind, zon en biomassa zijn in Nederland de belangrijkste leveranciers van schone energie. Zelfs met de toepassing van een verouderde definitie van duurzame energie van het ministerie van Economische Zaken, waarin ook het verbranden van plastic meetelt, komt het percentage milieuvriendelijke energie niet hoger dan 2,1 procent. En dat terwijl grootschalige inzet van schone bronnen hard nodig is om klimaatverandering een halt toe te roepen.

De realisatie van de overheidsdoelstelling blijft fors achter bij de vraag naar schone energie. Die is groot sinds de markt voor groene stroom op 1 juli is geliberaliseerd. Uit onderzoek van het Centrum voor Marketing Analyses blijkt dat 35 procent van de Nederlandse bevolking over wil stappen op milieuvriendelijke stroom.

De vraag naar groene stroom lijkt het aanbod snel te overstijgen. Het onderzoek van Ecofys toont volgens Greenpeace aan dat de vraag niet te groot is, maar het aanbod te klein. Het is de overheid niet gelukt haar bescheiden doelstelling te halen. Maar ook de energiebedrijven treft blaam: ze hadden meer moeten investeren in duurzame energiebronnen. Greenpeace roept de overheid op te zorgen dat duurzame energie een belangrijke plaats in de Nederlandse energievoorziening kan gaan innemen.