Actie in zeventien landen tegelijk

Amsterdam, Nederland — Greenpeace projecteert vanmiddag filmbeelden van de gruwelijke walvisjacht die op dit moment plaatsvindt in de Zuidelijke Oceaan op een groot projectiescherm op de Dam in Amsterdam. Dertig vrijwilligers roepen voorbijgangers op om mee te doen aan een vandaag gestarte cyberactie tegen het Japanse bedrijf Nissui dat haar Europese hoofdkantoor heeft in Amstelveen. Nissui is een van de grote aandeelhouders van de Japanse walvisvloot. Greenpeace wil dat het bedrijf haar invloed gebruikt om de onrechtmatige jacht te stoppen. De actie vindt vandaag in zeventien landen tegelijk plaats. In de ijzige Zuidelijke Oceaan zijn actievoerders van Greenpeace op dit moment bezig om met twee schepen en rubberboten de walvisjacht waar mogelijk te belemmeren door tussen walvis en harpoen te varen.

Greenpeace protesteert tegen de walvisjacht, omdat deze gigantische zoogdieren met uitsterven worden bedreigd. “Deze slachtpartijen zijn onnodig, onrechtmatig en afschuwelijk. Hier moet een einde aan komen en daarom willen we zo veel mogelijk mensen bereiken om de walvisjacht te stoppen”, zegt Farah Obaidullah, campagneleider Oceanen van Greenpeace Nederland. Japan jaagt op walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, maar Greenpeace zag hoe het vlees vorige week nog, meteen na de jacht, naar het vasteland werd getransporteerd voor de verkoop.

Het bedrijf Nissui is een van de grote aandeelhouders van Kyodo Senpaku, eigenaar en beheerder van de Japanse walvisvloot. Nissui was medeverantwoordelijk voor de oprichting van Kyodo Senpaku in 1987, een jaar nadat de Internationale Walvisvaartcommissie het verbod op de commerciële jacht van walvissen instelde. Nissui is een van ’s werelds grootste handelaren in visproducten. Het Europese hoofdkantoor zit in Amstelveen.

Sinds december voert Greenpeace actie tegen de Japanse walvisvloot, die nota bene het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan tot jachtgebied heeft gekozen. Twee schepen van de milieuorganisatie zitten de vloot op de hielen. Tot dusver verlopen de acties met succes: de Japanners hebben veel minder walvissen kunnen jagen dan normaal. Dit is het eerste deel van de Greenpeace-expeditie “Defending our Oceans”, die een jaar duurt. Na de campagne tegen de walvissen komt Greenpeace in actie voor andere milieuproblemen op de zeeën, zoals overbevissing en vervuiling. De organisatie wil dat 40 procent van de zeeën zeereservaat wordt, waar schadelijke menselijke activiteiten verboden zijn. Alleen zo kan het leven in zee zich herstellen.

Greenpeace roept wereldwijd mensen op om Oceans Defender te worden en met Greenpeace actie te voeren voor een gezondere zee. Zie www.greenpeace.nl en voor de cyberactie www.greenpeace.nl/stopwalvisjacht. Gegevens Amsterdam: De Dam, Amsterdam, van 16:00 tot 21:00 uur.

Een scherm van 7 bij 5 meter met daarnaast spandoeken en 30 actievoerders Internationaal in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Amerika, Canada, Japan, Nieuw Zeeland, Zwitserland, Fiji, India, Griekenland, Spanje, Turkije, Frankrijk, Finland en Zweden. De schepen sturen steeds beeldmateriaal van de acties op uitzendkwaliteit. Onze schepen zijn via de satelliettelefoon goed bereikbaar. Aan boord van het schip Esperanza zit de 32-jarige Alkmaarse actievoerster Jetske Nagtglas, die bij acties een van de rubberboten bestuurt en daar indrukwekkend verslag van doet.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door bijna 580.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.