Greenpeace stelt lijsttrekkers de ‘vergeten’ vraag

Den Haag, Nederland — Voorafgaand aan het finale lijsttrekkersdebat vanuit het oude Tweede Kamergebouw, vraagt Greenpeace de lijsttrekkers om een heldere milieukeuze: Gaat uw partij investeren in schone energie of blijft u vasthouden aan traditionele en vervuilende vormen van energie zoals kolen- en kernenergie? Deze keuze wordt zichtbaar gemaakt door twee poorten voor het Tweede Kamergebouw. Een poort gemaakt van 7 zonnepanelen (3,5 meter hoog) en een 4,5 meter hoge dinosaurus-poort gemaakt van oude olievaten. Met het stellen van de ‘vergeten’ vraag, maakt Greenpeace duidelijk dat in de huidige verkiezingscampagne veel te weinig aandacht is voor milieuthema’s zoals onze toekomstige energievoorziening.

Voorafgaand aan het finale lijsttrekkersdebat vanuit het oude Tweede Kamergebouw, vraagt Greenpeace de lijsttrekkers om een heldere milieukeuze: Gaat uw partij investeren in schone energie of blijft u vasthouden aan traditionele en vervuilende vormen van energie zoals kolen- en kernenergie? Deze keuze wordt zichtbaar gemaakt door twee poorten voor het Tweede Kamergebouw. Een poort gemaakt van 7 zonnepanelen (3,5 meter hoog) en een 4,5 meter hoge dinosaurus-poort gemaakt van oude olievaten. Met het stellen van de ‘vergeten’ vraag, maakt Greenpeace duidelijk dat in de huidige verkiezingscampagne veel te weinig aandacht is voor milieuthema’s zoals onze toekomstige energievoorziening.

Klimaatverandering is een van de belangrijkste milieuproblemen van dit moment. Helaas neemt de politiek nauwelijks concrete besluiten om dit probleem aan te pakken. Joris Thijssen, klimaatcampaigner van Greenpeace: “De enige manier om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan is door over te schakelen op een duurzame energievoorziening met zon- en windenergie. Het openhouden van kerncentrale Borssele is een schijnoplossing: er is bij kernenergie wellicht geen sprake van CO2-uitstoot, maar de opwerking van ons kernafval in Frankrijk vervuilt de Noordzee en het afval blijft nog tienduizenden jaren radioactief.”

Zondagmiddag in het programma Buitenhof werd lijsttrekker Balkenende geconfronteerd met zijn eigen principe van het ‘rentmeesterschap’. De lijsttrekker gaf echter geen sluitend antwoord op de vraag hoe het CDA hier invulling aan wil geven. Greenpeace hoopt dat de twee poorten – schoon of vuil – Balkenende, maar ook de andere lijsttrekkers, helpt een heldere keuze voor het milieu te maken.

Greenpeace heeft de lijsttrekkers gevraagd om dinsdagavond voor het debat aan te geven of zij kiezen voor het milieu. De lijsttrekkers van het CDA, PvdA, VVD, SP, GroenLinks, LPF en D66 die de keuze aandurven kunnen dan laten zien welke poort hun voorkeur heeft.