Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?
Rappers formulier
Deze pagina is gearchiveerd en is misschien niet langer up-to-date

Aan alles komt een eind, ook aan 'Rappers in de sneeuw'. Bedankt voor het kijken en bedankt voor het downloaden van de rap!

'Rappers in de sneeuw' bij RTL 5

Logo rappers in de sneeuw

rtl5 logoVier bekende Nederlandse rappers verlieten hun comfort zone en verkenden de spectaculaire Canadese natuur. Van de gigantische teerzanden in Alberta tot het prachtige Great Bear Rainforest bij Vancouver. Tijdens hun reis maakten ze een rap over de schoonheid en de verwoesting die ze tegenkwamen. Download die track nu hierboven! Heb je een van de vier afleveringen gemist? Bekijk ze dan hier via RTL XL!

 

 

Teerzanden? Great Bear Rainforest?

Toen Brace, Darryl, Keizer en Nega in een vliegtuigje over de Canadese teerzanden vlogen en de verwoesting zagen die daar wordt aangericht, waren ze even stil. Heel stil. Niets kan je voorbereiden op de hel die je aantreft midden in de machtige bossen.

Als de teerzanden worden afgegraven voor olie blijft er alleen smerig en vervuild land over.

Zwarte smurrie
Teerzanden zijn gebieden van zanderige grond, doordrenkt met dikke, kleverige aardolie. Tot voor kort zag niemand iets in die teerzanden, want het omtoveren van de zwarte smurrie in bruikbare brandstof is een duur en smerig proces. Maar de slinkende olievoorraden maken de teerzanden steeds interessanter voor de olie-industrie. Om de olie uit de grond te krijgen, wordt een dikke laag zand afgegraven en 'schoongemaakt' met schadelijke chemicaliën. Het resultaat: ernstige vervuiling van lucht en water en een landschap dat eruitziet alsof er een bom is ontploft.

Een pijplijn door het regenwoud
Tot nu toe is het probleem van de teerzanden beperkt gebleven tot de Canadese staat Alberta. Maar binnenkort dreigt ook het aangrenzende British Columbia de klos te worden. Deze staat, bekend om zijn adembenemende natuur, ligt ingeklemd tussen de teerzanden en de Stille Oceaan. De oliebazen zoeken een manier om de olie vanuit Alberta naar olietankers aan de kust te krijgen. Ze willen een pijplijn aanleggen van 1.170 kilometer. En je raadt het al: die pijplijn loopt dwars door een uniek natuurgebied, het Great Bear Rainforest.

De spirit bear (of Kermode bear) is zeer zeldzaam en alleen te vinden in het gebied van het Great Bear Rainforest.

Witte beren en adelaars
Tien jaar lang vocht Greenpeace voor het behoud van het prachtige Great Bear Rainforest. Mijnbouw en houtkap bedreigden dit unieke gebied, het thuis van onder andere wolven, witte beren, elanden en adelaars. In 2009 boekten we succes: de Canadese overheid beloofde grote delen van het bos te beschermen. De nieuwe pijplijn dreigt roet in het eten te gooien. De kans dat er olielekken ontstaan, is groot, met vreselijke gevolgen voor de kwetsbare natuur.

Help Greenpeace deze en andere milieumisdaden te bestrijden: sms 'rap' naar 4333 en doneer eenmalig € 2,--

 

Wie zijn de rappers?

Brace Eddy Brace Rashid MacDonald (26) is een Nederlands-Surinaamse zanger. Hij brak landelijk door met de hit van Lange Frans & Baas B, 'Moppie'. Ook zong hij mee op 'Ik ben je zat' van Ali B. Met zijn debuutalbum scoorde Brace twee top 10-hits: 'Vraag jezelf eens af' en 'Hartendief'. Hij was vorig jaar te zien in de hitserie 'Ali B op volle toeren'. Daarin maakte Brace met Imca Marina een remix van 'Viva Espana'.

 

DarrylDarryl van Gonter (25) is een Nederlandse rapper uit Amsterdam-Noord. Darryl was zestien jaar oud toen hij begon met rappen. Eind 2007 scoorde hij samen met Ali B, Yes-R en Gio een hit met het nummer 'Groupie love'. In de zomer van 2008 kwam dé zomerhit 'Eeyeeyo' uit. Het nummer werd op YouTube maar liefst 8,5 miljoen keer bekeken. Begin 2011 was hij te zien in het programma 'Ali B op volle toeren'.

 

KeizerRozelsky Lie A Jen (25), beter bekend als Keizer, is een Nederlandse rapper, geboren in Suriname. Keizer is bekend van de hits 'Mama sorry', 'Keizer koning admiraal' en 'Hoe ze loopt'. Samen werden die nummers via YouTube meer dan 16 miljoen keer bekeken. Het is opmerkelijk dat Keizer veel populariteit wist te vergaren zonder een album te hebben uitgebracht en zonder veel airplay op de radio.

 

NegativMaurits Delchot (30), beter bekend als Nega, groeide op in Amsterdam-Oost. Hij maakte onderdeel uit van het rapcollectief D-Men, met onder anderen Yes-R, Lange Frans, Baas B en Brace. D-Men zorgde voor een hype met de 'Straatremixtapes'. Nega is naast rapper ook acteur. Hij heeft een aanzienlijke rol in de nieuwe bioscoopfilm 'Alleen maar nette mensen'.

 

Ryan LisseRyan Lisse (28) is een Nederlandse producer geboren in Amsterdam, waar hij op zijn twaalfde zijn eerste song schrijft. Melodieën ontspruiten aan het jonge brein en al snel wordt duidelijk dat deze melodieën een beat en een podium nodig hebben. Grootheden (als Quincy Jones, The Neptunes, Darkchild, Teddy Riley en Timbaland) inspireren Ryan tot het oprichten van het productiebedrijf Hyplified, samen met Deazy en Qino. Ryans motto is 'Hard Work Beats Talent, If Talent Doesn’t Work Hard'.