In de nacht van twee op drie december 1984 lekten 40 ton dodelijke gassen weg van de bestrijdingsmiddelenfabriek Union Carbide Corporation in Bhopal, India. Het was de ernstigste chemische ramp in de wereldgeschiedenis. Dit is een overzicht van de gebeurtenissen omtrent Bhopal, van 1984 tot nu.

Omschrijving: Op de derde dag na de ramp waren er 8.000 mensen gestorven als gevolg van directe blootstelling aan het gas. Union Carbide weigerde volledige informatie te verschaffen over de aard van de giftigheid van de gassen waardoor dokters niet in staat waren de slachtoffers op de juiste manier te behandelen. Tot op vandaag hebben de overlevenden en de Indiase medici van Union Carbide en de nieuwe eigenaar, Dow Chemicals geen informatie gekregen over de samenstelling van het gelekte gas en de effecten daarvan op het menselijk lichaam.

Het gaslek is echter het begin van een nog altijd voortschrijdende tragedie. Union Carbide verliet de fabriek en liet grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen achter. Union Carbide probeerde de verantwoordelijkheid voor de levens die de ramp had geëist te ontlopen door een vergoeding te betalen aan de Indiase regering. Op dit moment hebben meer dan 150.000 chronisch zieke overlevenden nog altijd medische hulp nodig en ook de tweede generatie kinderen heeft medische problemen die te wijten is aan de chemische erfenis.

Aantal pagina’s: 2

bhopal-1984-2002