Tonijn is ’s werelds meest gewilde vis. Je vindt het in dure sushi-restaurants in Tokyo, maar ook in westerse voordeelsupermarkten of op het bord van inwoners van eilandengroepen in de Grote Oceaan. De wereldvraag naar tonijn is nu groter dan de hoeveelheid tonijn in onze oceanen. Geen wonder dus dat tonijnpopulaties wereldwijd onder druk of zelfs op het punt van uitsterven staan. De huidige vraag naar tonijn is onhoudbaar. Dus hoe krijgen we de tonijn uit het blik?


Taking Stock of Tuna

Auteur: Greenpeace

Omschrijving: Restaurants kunnen geen blauwvintonijn blijven serveren want de vissersvloten vangen de laatste exemplaren. Supermarkten zouden geen goedkope tonijn in blik meer moeten verkopen want die vangstmethoden zorgen voor veel grotere schade aan het oceaanleven en kustgemeenschappen.

De tonijnhandelaren moeten verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van ’s werelds meest gewilde vis en voor hun eigen industrie. Ze moeten gaan voor tonijnsoorten en vangstmethoden die werkelijk duurzaam zijn.

Greenpeace voert sinds 2005 camapgne voor duurzame vis in supermarkten. Eén speerpunt is om ketens te bewegen alleen duurzame en eerlijke tonijn te verkopen. Dit rapport schetst de huidige situatie en toont de prestaties tot nu toe. Het rapport is Engelstalig.

Aantal pagina’s: 12

taking-stock-of-tuna