Bij de vorming van het tweede kabinet-Balkenende in mei 2003 werd door de drie regeringspartijen vastgelegd dat de kerncentrale in Borssele eind 2013 zou moeten sluiten.
In februari 2005 stelde staatssecretaris Van Geel (Milieu) dit voornemen echter weer ter discussie, omdat volgens hem het kabinet onvoldoende politieke en juridische middelen
heeft om sluiting in 2013 af te dwingen.

Cover rapport ‘Verlengde opening Borssele: risico’s en kosten’

Auteur: Jan Willem van Gelder (Profundo) en Peer de Rijk (WISE)

Omschrijving: Eigenaar EPZ is van zins om de kerncentrale na 2013 nog een aanzienlijke periode in bedrijf te houden. De voorgenomen sluiting zou alleen te realiseren zijn door betaling van een afkoopsom “in de orde van grootte van enkele honderden miljoenen tot ruim een miljard euro”. De staatssecretaris heeft aangekondigd een notitie aan de Tweede Kamer te zullen sturen om zijn standpunt verder te onderbouwen. Vooruitlopend op deze notitie probeert dit rapport, in opdracht van Greenpeace Nederland, in kaart te brengen wat de risico’s en maatschappelijke kosten van verlengde opening van Borssele (na 2013) zouden kunnen zijn.
Bovendien wordt een onderbouwde schatting gemaakt van de hoogte van de afkoopsom die de overheid aan EPZ zou moeten betalen als de kerncentrale in 2013 wordt gesloten.

Aantal pagina’s: 49

verlengde-opening-borssele