Cookies helpen ons om jou beter over ons werk (en acties) te informeren. Wil je meer informatie?

Stop de meedogenloze oliegiganten op de Noordpool

Toen twee Greenpeace-klimmers op 18 september een spandoek wilden ophangen aan een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied, was één verzoek van dit Russische oliebedrijf genoeg om de veiligheidsdiensten in te schakelen. De volgende dag bestormden gewapende agenten illegaal ons schip de Arctic Sunrise en arresteerden alle dertig opvarenden. De Arctic 30 zijn in de cel gegooid op basis van absurde aanklachten als piraterij en ‘hooliganisme’. Dankzij een nieuwe amnestiewet zijn ze inmiddels op vrije voeten maar op deze manier vreedzaam protest smoren is ongehoord.

Shell en Gazprom

Gazprom is niet alleen meedogenloos in het beschermen van zijn belangen, maar ook roekeloos in de zoektocht naar olie. Dit jaar tekende de oliegigant een belangrijke overeenkomst met Shell, dat beloofd heeft technologie en kennis te leveren voor het boorprogramma op de Noordpool. Beide bedrijven hebben al vergeefse pogingen gedaan om de eerste Noordpoololie te winnen en proberen nu hun krachten te bundelen. Het enige dat uit deze samenwerking kan ontstaan, is verwoesting van het kwetsbare Noordpoolgebied en gevaarlijke klimaatverandering.

De helden die tegen Gazprom in opstand kwamen, werden op brute wijze de mond gesnoerd. Partner Shell kijkt zwijgend toe. Het miljardenbedrijf beweert dat het ‘nul komma nul’ te maken heeft met de arrestatie van de Arctic 30, maar dat is simpelweg niet waar. Er staan miljoenen aan investeringen gepland voor het boorprogramma van Gazprom op de Noordpool. Zonder de samenwerking met Shell zijn de Noordpoolambities van Gazprom ten dode opgeschreven. Als partner van Gazprom in het Noordpoolgebied, draagt Shell wel degelijk verantwoordelijkheid voor wat daar gebeurt.

Het is slecht voor Shell om geassocieerd te worden met een bedrijf dat gevaarlijke boorprogramma’s in het Noordpoolgebied combineert met het smoren van vreedzaam protest. Shell moet afstand nemen van het riskante olieprogramma van Gazprom en de Noordpool voorgoed met rust laten.

Lees hier waarom het beschermen van het kwetsbare Noordpoolgebied zo belangrijk is.

Save the Arctic