Vandaag is een bijenkoningin bijgezet voor de deur van het hoofdkantoor van Bayer, een van de grootste bestrijdingsmiddelenfabrikanten ter wereld. Daarmee protesteert Greenpeace tegen deze producten die de massale bijensterfte mede veroorzaken.

Bijzetting bijenkoningin kantoor Bayer in Mijdrecht

Bijen en andere insecten zoals hommels bestuiven 70 procent van de 100 wereldwijd meest belangrijke voedselgewassen. Het belang van gezonde bijenvolken is zo groot dat Greenpeace de overheid vraagt de massale sterfte aan te pakken, te beginnen met een verbod op landbouwgif geproduceerd door onder andere Bayer. Nieuwe bestrijdingsmiddelen zoals neonicotinoïden en fipronil spelen een cruciale rol in de bijenveldslag. Zelfs in extreem lage doses zijn deze middelen al dodelijk of tasten zodanig de weerstand aan dat bijen vatbaarder zijn voor ziektes en parasieten.

Slim samenwerken met de natuur

Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw: ‘Aankomende maandag komen de lidstaten bij elkaar om een besluit te nemen over deze middelen. Onze staatssecretaris Dijksma heeft zich al voor een verbod op bepaalde toepassingen van neonicotinoïden uitgesproken. Maar met deze eerste stap zijn we er nog niet. Willen we de bijen en de Europese landbouw een toekomst bieden, dan moeten we overstappen op een gezond landbouwmodel dat niet tegen de natuur vecht, maar juist slim met haar samenwerkt.’

Honingslied

Tijdens de bijzetting van de bijenkoningin werd ook het Honingslied ten gehore gebracht.

Red de bijen

  • Ga naar reddebijen.nl en teken de petitie voor een verbod op de meest schadelijke insecticiden.
  • Kies in de winkel zo veel mogelijk voor biologische producten. Daarmee stimuleer je bijenvriendelijke landbouw.
  • Maak je tuin of balkon bijvriendelijk: zaai wilde bloemen, zorg voor bloeiende planten die veel en lang nectar geven, zoals lavendel en koninginnenkruid, tuinier gifvrij en bouw een bijenhotel (een handleiding daarvoor vind je op reddebijen.nl).

 

 

 

Zorg voor duurzame landbouw

Gewassen die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, zijn gezond voor mens en milieu. Daarom voert Greenpeace campagne voor duurzame landbouw. Daarin is geen plaats voor giftige bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie, want de nadelen en risico’s daarvan zijn te groot.

Onze oplossing? Die is simpel: behoud biodiversiteit, zorg voor duurzame landbouw, ga uit van het voorzorgprincipe en bewaak keuzevrijheid voor producenten én consumenten. Lees meer >>