Bloed, zweet en tranen kostte het, maar het Braziliaanse sojamoratorium is wél weer met een jaar verlengd. Extra lichtpunt: handelaren en overheid gaan werken aan een permanente oplossing voor het sojaprobleem dat de Amazone bedreigt.

Het sojamoratorium is een tijdelijke afspraak die handelaren ervan weerhoudt soja af te nemen afkomstig uit recent ontboste gebieden in de Amazone. Jaarlijks gaan er in de Amazone, (nu nog) het grootste regenwoud ter wereld, vele duizenden vierkante kilometers eeuwenoud bos tegen de vlakte om plaats te maken voor soja-akkers. Het grootste deel van de Braziliaanse soja wordt geëxporteerd, waarna de bonen worden verwerkt tot plantaardige olie en veevoer, bedoeld voor de bio-industrie.

Sojamoratorium sinds 2006

 

Het sojamoratorium bestaat al sinds 2006. In dat jaar toonden we aan dat de sojateelt direct betrokken is bij de vernietiging van het Amazonewoud. Ook onthulden we het directe verband tussen grote, bekende voedselmerken en -ketens zoals McDonalds en de grootschalige sojateelt in de Amazone. Een aantal bedrijven, waaronder ook AHOLD besloot daarop kenbaar te maken dat ze deze soja niet wilden. Zo konden we sojahandelaren en de Braziliaanse overheid ervan overtuigen een moratorium in te stellen.

Bescherm de bossen, nú

Inmiddels zijn we 8 jaar verder. Elk jaar trekken we opnieuw alles uit de kast om het moratorium te laten verlengen. Het wordt steeds duidelijk zichtbaar dat het moratorium werkt, en daardoor scharen steeds meer multinationals zich achter ons. Maar we hebben geen tijd te verliezen. Niet alleen voor alle dier- en plantensoorten die verdwijnen, maar ook omdat we nu al te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering. Daarom gaat Greenpeace er vol voor om het moratorium om te buigen tot een definitieve oplossing. Jij kunt ook de bossen beschermen, gewoon vanachter je computer, in de supermarkt of bouwmarkt. Klinkt goed? Lees dan snel verder. Enne… alvast bedankt!

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>