Zonne-energie is schoon, betrouwbaar, oneindig en een betaalbaar alternatief voor fossiele brandstoffen. Maar dat niet alleen, zonne-energie is ook cool! Onze selectie van zeven wonderbaarlijke zonneparken uit de hele wereld bewijst dat.

1. Zonne-energie én drinkwater

De innovatieve installatie die IT-bedrijf IBM vanaf 2017 in de markt zet, produceert zowel elektriciteit als drinkwater. De ‘zonnebloem’ koelt de zonnecellen met zout of brak water, bijvoorbeeld uit zee. Vervolgens kan de installatie dit water ontzilten en destilleren tot drinkwater; een uitkomst voor sommige droge gebieden. De nieuwe technologie geeft bovendien een enorm hoog rendement. De zonnebloem richt zich automatisch op de zon – net als echte bloemen.

© IBM Research / flickr / CC BY-ND 2.0

2. Een liefdevol zonnepark

Dit hartvormige zonnepark komt volgend jaar te liggen op het eiland Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan. De zonnepanelen zullen genoeg elektriciteit opwekken om 750 huishoudens te bedienen. Het ontwerp is geïnspireerd door het nabijgelegen Cœur de Voh, een gebied met mangrove-vegetatie dat van nature hartvormig is. De eilanden in de Stille Oceaan zijn bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering. De wereldwijde overstap naar schone energie is voor dit gebied van levensbelang.

© Conergy

3. Zonnecentrale als toeristenattractie

Het grootste zonnepark van Japan ligt op een eigen schiereiland. Bezoekers, met name toeristen en studenten, kunnen vanuit een uitkijkpunt de 290.000 zonnepanelen bewonderen, met de oceaan en de Sakurajima-vulkaan op de achtergrond. Een tentoonstelling informeert de bezoekers over milieuproblematiek en de wetenschap achter zonnepanelen. De productie van zonne-energie is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen in Japan. In 2013 was China het enige land dat meer nieuwe zonnepanelen installeerde.

© Kyocera Corporation 

4. Zonnecentrale die ’s nachts werkt

De Gemasolar-centrale in Sevilla, Spanje, blijft gewoon stroom produceren nadat de zon is ondergegaan. De toren werkt niet met zonnepanelen, maar wekt elektriciteit op door met de hitte van de zon stoomturbines aan te drijven. Een deel van de zonnewarmte wordt opgeslagen in twee reservoirs met gesmolten zout. Na zonsondergang spreekt de reactor deze buffer aan, zodat de stoomturbines na zonsondergang blijven werken. In 2013 voorzag duurzame energieopwekking in 42 procent van de elektriciteitsbehoefte van Spanje. Daar kan Nederland (met z’n 10 procent) nog wat van leren!

5. De grootste wereldwijd

De grootste thermische zonnecentrale wereldwijd ligt in de woestijn van Californië. Google is een van de eigenaren van ‘Ivanpah’. De centrale, die ruim 200 voetbalvelden aan woestijngrond in beslag neemt, is eerder dit jaar volledig in gebruik genomen. De duurzame energie van de centrale voorkomt miljoenen tonnen uitstoot van koolstofdioxide en andere luchtvervuilers – vergelijkbaar met het van de weg halen van 70.000 auto’s.

© Don Barrett / flickr / CC BY-NC-ND 2.0 

6. Drijvende zonneparken

Enkele weken geleden werd voor het eerst in Engeland een drijvend zonnepark gebouwd. De centrale bestaat uit 800 panelen en ligt op een waterreservoir in het platteland. Deze werkwijze voorkomt dat zonnepanelen waardevolle landbouwgrond bedekken , wat de kosten verhoogt. Engeland kampte afgelopen winter wekenlang met overstromingen, die ontstonden door uitzonderlijk veel regen, harde wind en hoge waterstanden. Door klimaatverandering komen extreme weersomstandigheden steeds vaker voor.

 © Ciel et Terre International 

7. Zonnepanelen boven kanalen

Zonnepanelen boven een netwerk aan kanalen voorzien moeilijk bereikbare dorpen in India van schone energie. De panelen zijn aangelegd op overkappingen boven vijftien meter brede irrigatiekanalen. Door de schaduw die de panelen veroorzaken, gaat minder water verloren door verdamping. Het water zorgt tegelijkertijd voor een koelend effect op de panelen, wat de productiviteit vergroot. Kortom, een win-win situatie!

© Hitesh vip / wikipedia / CC BY-SA 3.0 

 

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>