Én de oplossing voor overbevissing

Overbevissing kunnen we oplossen door bijvoorbeeld deze 20 schepen uit de vaart te halen.

Bekijk 20 van de grootste en meest destructieve schepen van de EU

Jarenlange vernietiging beschadigde onze oceanen

Tientallen jaren heeft Europa toegestaan dat de vissersvloot uitgroeide tot monsterlijke proporties. Miljoenen Euro’s subsidie gingen direct naar het overbevissen van onze zeeën en oceanen. Zelfs zeer vernietigende visserijmethoden, zoals sleepnetten die de zeebodem als een akker omploegen, hadden nauwelijks iets te vrezen van Europa!

Sinds begin dit jaar is gelukkig een nieuw visserijbeleid van kracht, waar ook Greenpeace hard voor heeft gepleit. In deze wetgeving staat dat de Europese vloot duurzaam moet inkrimpen. 

Beste politici, dit is nu de oplossing:

  1. Maak een grondige analyse van de Nederlandse vissersvloot.
  2. Dring de Nederlandse vloot terug door de grootschalige en meest vernietigende vissersschepen uit de vaart te halen. Om hierbij te helpen hebben we vandaag ons overzicht van 20 grootste en meest vernietigende ‘monsterboten’ van Europa in heel Europa aangeboden aan politici. 

Denk ook hieraan:

  • Luister naar wetenschappelijke adviezen. Er mag echt niet langer méér gevist worden dan wat volgens wetenschappers verantwoord is.
  • Geef, bij het uitdelen van visquota, voorrang aan lokale, kleinschalige vissers die vissen met minimale impact op de natuur.

Waarom juist Nederland het nieuwe visserijbeleid moet naleven

Nederland is een grote speler in visserijland. Veel van de grootste vissersschepen van de wereld zijn verbonden aan onze Nederlandse rederijen. Onze politici praten er graag over mee. Zo organiseerde de Nederlandse overheid mede de ‘Global Oceans Action Summit’ van afgelopen april. De conclusies waren duidelijk: ‘The only way to end the war of attrition at sea is to stop overfishing and to eliminate overcapacity’. Vooralsnog mooie woorden, maar wij zien nog geen daden.

 

vissen

Geef oceanen ruimte om te herstellen

Oceanen zijn de bron van ons bestaan. Het leven in de oceanen is van een ongekende schoonheid. Maar deze schoonheid wordt door onder andere overbevissing ernstig bedreigd.

Daarom pleiten Greenpeace en wetenschappers ervoor om 40 procent van alle oceanen tot zeereservaat uit te roepen en daarbuiten uitsluitend duurzaam te vissen. Want iedereen – strandbezoeker, watersporter en visser – heeft baat bij gezonde sterke oceanen. Lees meer >>