Containers gevuld met het vlees van bedreigde vinvissen: sinds onze acties van vorig jaar wagen de IJslanders het niet meer hun controversiële handel via Nederland of Duitsland naar Japan te vervoeren. Greenpeace ontdekte onlangs dat Canada dit jaar de illegale handel faciliteert en komt direct in actie om hier snel een einde aan te maken.

Twee weken geleden werd Greenpeace door een collega-organisatie getipt over een tiental containers uit IJsland die in de Canadese haven van Halifax waren aangekomen. De lading, het vlees van bedreigde gewone vinvissen, werd geïnspecteerd en vervolgens op de trein gezet naar de haven van Delta aan de andere kant van het land. Daar gaven Canadese ambtenaren groen licht om de containers naar Japan te brengen.

gewone vinvis

Hondenvoer

Zoals elk jaar zal het vlees van deze dieren ver onder de prijs van het Japanse walvisvlees worden verkocht en uiteindelijk zelfs belanden in luxe hondenvoer. Gewone vinvissen staan op de lijst van bedreigde diersoorten waarin in niet gehandeld mag worden. Japan, Noorwegen en IJsland zijn de enige van de 179 CITES-leden die hier geen gehoor aan geven en Canada voegt zich nu bij hen. Greenpeace roept de Canadese overheid dringend op niet mee te werken aan de handel in bedreigde diersoorten. Steun onze actie en teken de petitie.

Gevoelige slag voor IJsland

Vorig jaar bracht Greenpeace de IJslandse walvisjacht nog een gevoelige slag toe. Transportbedrijf Samskip vervoerde toen het walvisvlees van IJsland naar Rotterdam om van daar naar Japan te gaan. We riepen Samskip op niet langer mee te werken aan het in stand houden van de walvisjacht en de transporten te stoppen. Onze oproep werd ondersteund door de Nederlandse overheid en het Rotterdamse Havenbedrijf. Na twee acties in de haven van Hamburg – waar Samskip naar uitweek – en de oproep van duizenden mensen gaf Samskip toe.

 

vissen

Geef oceanen ruimte om te herstellen

Oceanen zijn de bron van ons bestaan. Het leven in de oceanen is van een ongekende schoonheid. Maar deze schoonheid wordt door onder andere overbevissing ernstig bedreigd.

Daarom pleiten Greenpeace en wetenschappers ervoor om 40 procent van alle oceanen tot zeereservaat uit te roepen en daarbuiten uitsluitend duurzaam te vissen. Want iedereen – strandbezoeker, watersporter en visser – heeft baat bij gezonde sterke oceanen. Lees meer >>