Campagneleider Faiza Oulahsen van Greenpeace werd afgelopen winter gevangen genomen in Rusland, omdat ze samen met 27 andere actievoerders demonstreerde tegen Russische olieboringen bij de Noordpool. Na haar vrijlating maakte energiebedrijf Gazprom bekend dat de eerste Noordpoololie met boorplatform Prirazlomnaya was opgepompt. Nu maakt het Russische bedrijf bekend dat het de olie naar de haven van Rotterdam wil transporteren. Oulahsen roept premier Rutte vandaag met een brief op deze transporten niet toe te laten.

Op de dag dat ik vrij kwam, is de eerste Noordpoololie opgepompt door het boorplatform Prirazlomnaya van Gazprom. In september voerde ik hier actie tegen en werd toen door Rusland opgepakt. Gazprom heeft onlangs bekend gemaakt dat het de olie naar een raffinaderij in Rotterdam zal verschepen. Ik ben geschokt door dit nieuws en heb premier Rutte hier een brief over geschreven.

Naar olie boren op open zee in het onherbergzame Noordpoolgebied is gekkenwerk. Door ronddrijvend zee-ijs is de kans op lekkages groot. Het vaak slechte weer en de overheersende duisternis maken het zeer lastig een gat te dichten en de olie op te ruimen. Bedrijven als Gazprom, maar ook Shell, nemen dus een onverantwoord risico: ze kunnen een milieuramp van ongekende proporties veroorzaken, die dit kwetsbare natuurgebied ernstig zal schaden.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) moeten we minstens tweederde van de nu bekende fossiele voorraden in de grond laten zitten, om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Ik vind het dan ook niet uit te leggen dat de Nederlandse regering actief samenwerkt met het bedrijfsleven om olieboringen op zee in het Russische Noordpoolgebied te faciliteren.

Bescherming tegen olievervuiling alleen is niet genoeg om de Noordpool te redden. Daarvoor is ook goed klimaatbeleid nodig. Het kabinet-Rutte II wil een ambitieuze, Europese duurzame energiedoelstelling voor 2030 tot op heden niet steunen. Dat kan natuurlijk niet. Om uit de neerwaartse klimaatspiraal te komen, moeten we zo snel mogelijk van onze olieverslaving af en overstappen op duurzame energie.

Meer dan vijf miljoen mensen hebben ondertussen onze ‘Bescherm de Noordpool’-petitie getekend. Ook namens deze mensen vraag ik Rutte te voorkomen dat de olie van Prirazlomnaya in onze havens wordt gelost en zich hard te maken voor het beschermen van de Noordpool, in plaats van de vernietiging ervan. Een vooruitstrevende klimaatdoelstelling voor 2030 hoort daar onlosmakelijk bij.

Faiza Oulahsen – Campagneleider Klimaat & Energie, Greenpeace

Lees de volledige brief aan premier Rutte.