Illegale houtkap bedreigt het unieke oerwoud in het Congobekken. Het regenwoud beslaat een substantieel deel van de Democratische Republiek Congo (DRC) en dat maakt het een stuk ingewikkelder.

De vele conflicten die het land heeft geteisterd en de hoge mate van corruptie in dit Afrikaanse land veroorzaken veel chaos. En dat wordt weerspiegelt in de organisatie van de lokale houtkapindustrie. Corrupte ambtenaren en dito bedrijven plukken de vruchten van deze ongrijpbare wanorde. Zolang Europa een goede afzetmarkt blijft voor dit illegale hout, wordt het prachtige en belangrijke oerbos nietsontziend geplunderd.

Internationale criminaliteit

Greenpeace volgt al enige tijd de illegale houtkap en daarmee gepaard gaande handel in illegaal hout op de voet en publiceert haar nieuwste, schokkende rapport ‘Trading in Chaos: The impact at home and abroad of illegal logging in the DRC’. Het rapport onthult de nietsontziende praktijken van het door een Libanees gerunde houtkapbedrijf Cotrefor, die lak heeft aan de wetgeving rond industriële houtkap in de DRC. Zo buit het bedrijf werknemers uit, regelt op een dubieuze manier houtkapvergunningen en trekt zich niets aan van het leefgebied van bedreigde diersoorten als de Bonobo-aap of de afspraken die zijn gemaakt met de lokale gemeenschappen. En het kan echt anders. Zoals Danielle van Oijen, Campagneleider Bossen het stelt: ‘In het Congobekken voeren we campagne voor duurzaam bosbeheer waaraan de lokale bevolking een prima boterham verdient, terwijl het regenwoud behouden blijft. Daar zit een goede toekomst in voor mens en bos; niet in het grootschalige landjepik door bedrijven met een business model dat leunt op ontbossing en corruptie.’

Unieke flora en fauna

Waar bedrijven als Cotrefor geen oog voor hebben, willen wij wel graag benadrukken. Er zijn zoveel redenen om zuinig om te gaan met het een na grootste regenwoud ter wereld. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 10.000 diersoorten voorkomen in de tropische bossen van het Congobekken? Je vindt er onder andere bosolifanten, chimpansees en bonobo-apen. Bovendien leven zo’n 60 miljoen mensen van en in het oerwoud, zoals de Baka en Batua stammen. En dan hebben we het nog niet gehad over de flora. Wel 30 procent van de plantensoorten in het Congobekken komen nergens anders voor. En anderen zijn ernstig bedreigd, zoals de Afrormosia boom. Het bos speelt bovendien een belangrijke rol in het reguleren van het klimaat. Van al dit moois trekken de houthandelaren zich weinig aan. Zolang Europa een belangrijke afzetmarkt blijft voor illegaal hout, plunderen zij vrolijk verder en zetten daarmee het voortbestaan van de tropische bossen in het Congobekken op het spel.

Handhaving van EU-houtwet

Maar de EU-houtwet uit 2013 verbood toch handel in illegaal hout? ‘We hebben de Europese houtverordening verwelkomd als een belangrijk stap in het beschermen van bossen’, zegt Danielle van Oijen, campagneleider bossen bij Greenpeace. ‘Na twee jaar kunnen we constateren dat overheden de handhaving sterk op moeten schroeven als de wet effect wil hebben. Sommige landen in de EU hebben nog praktisch niets gedaan en ook in Nederland heb ik nog geen sancties gezien, terwijl de stroom verdacht en illegaal hout naar Europa nog zeker niet is opgedroogd.’ Om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken worden nageleefd, roept Greenpeace de Nederlandse overheid op de EU-houtwet nu actief te handhaven. En graag de overheden van andere Europese lidstaten en die in China en Amerika ook.

Lees hier voor meer informatie het volledige publicatie inclusief rapport.