Bij ons is het Koningsdag, in Brussel is het Actiedag: onze collega’s bouwen daar op dit moment een reusachtig terras van hout, afkomstig van de omstreden Braziliaanse zagerij Rainbow Trading. De lading van deze ‘groothandelaar’ in ‘fout’ hout hielden we eerder al in Rotterdam tegen, maar is ondanks stapels bewijslast toch op de Belgische markt beland.

Houtfraude, gesjoemel met papieren, roof en plundering van de Amazone: sinds 2013 is het verboden om hiervan verdacht hout te verhandelen. Goed nieuws, natuurlijk. Maar de toezichthouders in België én Nederland laten de ene na de andere lading verdacht hout door de vingers glippen, of geven gewoon permissie om het op de markt te brengen. En dat terwijl de bewijzen tegen onder andere Rainbow Trading zich maar blijven opstapelen en de roep om adequaat optreden steeds harder klinkt.

Rainbow Trading

Baanbrekend onderzoek met GPS trackers toonde vorig jaar al aan dat Rainbow Trading betrokken is bij de illegale houthandel in het Amazonegebied. De laatste zeven jaar is het bedrijf twaalf keer beboet voor illegale praktijken. Ook zijn vergunningen van de toeleveranciers geschorst. Tussen oktober en december 2014 werden ladingen van Rainbow Trading via de Rotterdamse haven naar België vervoerd. In november ‘begeleidde’ Greenpeace nog zo’n schip en bood de verdachte lading op een presenteerblaadje aan de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit aan. Tevergeefs. Sinds de wet van kracht is geworden is nog geen enkel bedrijf bestraft en de kans dat ú ook weleens een ‘fout’ terrasje pakt, is nog steeds aanwezig.

De actie

Het terras, op de stoep van het ministerie van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling is gemaakt van een lading hout dat eerst is vastgehouden door de Belgische toezichtsinstantie (FOD Leefmilieu) en vervolgens alsnog vrijgegeven, ondanks de twijfelachtige oorsprong. Een ander deel is volledig door de mazen van het net geglipt. Greenpeace heeft het teruggevonden. Net als in Nederland eisen onze collega’s van de verantwoordelijke minister – in België is dat Marie-Christine Marghem – een actieplan om te garanderen dat de Europese houtwet wordt nageleefd.

Meer weten?
Bekijk op onze interactieve kaart de weg die het hout aflegde, van Brazilië tot België
Volg onze actie op Twitter via de hashtag #EUTR

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>