Een groep klimmers houdt op dit moment een 96 meter lange ijsbreker van Shell tegen. De 26 klimmers hebben zich met stevige touwen vastgebonden aan een brug in de haven van Portland.

UPDATE donderdag 30-7: Aan het einde van de middag (Nederlandse tijd) kwam de actie tot een hoogtepunt. De Fennica voer recht op onze actievoerders af. De klimmers lieten zich verder zakken. Er volgde een bijzonder spannende confrontatie die wereldwijd mensen op het puntje van hun stoel deed belanden. En met een mooi einde: de Fennica was gedwongen terug te keren. De brug ging vervolgens weer open en de politie stond toe dat de actievoerders nieuwe voorraden ontvingen. Onze klimmers bleven in positie.

UPDATE vrijdag 31-7: De rechter oordeelde dat de actie in Portland moest worden gestopt. Enkele uren later maakte de politie een einde aan de actie. De klimmers blokkeerden de ijsbreker bijna 40 uur. Ze waren uitgeput, maar blij dat de blokkade zo succesvol was.

Hun tassen bevatten eten om de blokkade meerdere dagen vol te houden. De kapitein van de ‘Fennica’ kan hierdoor onverwacht niet uitvaren. Shell heeft de ijsbreker nodig om in het kwetsbare Noordpoolgebied naar olie te kunnen boren.

STEUN DE KLIMMERS, NEEM AFSTAND VAN SHELL

Elke seconde telt voor Shell

Iedere vertraging van de ijsbreker verkleint de kans dat deze zomer in het Noordpoolgebied naar olie wordt geboord.

  • Door de barre weersomstandigheden kan Shell alleen in de zomer boren.
  • Zonder de ijsbreker mag Shell niet boren, het schip vervoert noodzakelijk materiaal.
Actievoerders laten zich zakken vanaf de St Johns burg in Portland (VS)

Shell wil graag stilletjes de plannen voor Noordpoolboringen doorvoeren. Het wereldwijde protest tegen deze boringen en de vele blunders van Shell zelf maken dit tot nu toe onmogelijk. Begin juli kwam bijvoorbeeld wereldwijd in het nieuws dat in de ijsbreker Fennica een metersgroot gat zat.

Een keten van protest, van stad naar stad

Shell loopt overal tegen protest aan. Eerder voerden inwoners van Seattle actie tegen Shells vaartuigen die aanmeerden in de haven van hun stad. In Canada protesteerden inheemse actievoerders tegen boorplatform de Polar Pioneer. Wereldwijd roepen inmiddels meer dan zeven miljoen mensen op tot bescherming van de Noordpool. Kom ook in actie voor de Noordpool.

UPDATE: Beelden van de actie tegen Shells olieboringen. Al meer dan 20 uur hangen actievoerders uit de VS aan een brug…

Posted by Greenpeace Nederland on Thursday, 30 July 2015