Jarenlang was 2 graden het ‘magische’ getal van de klimaatpolitiek. Als de aarde voor het einde van de eeuw met niet meer dan 2 graden opwarmt, dan zou alles goedkomen. Wetenschappers waren het daar niet mee eens. In het nieuwe klimaatakkoord staat 1,5 graad als het maximum. Hoe blijven we daar onder?

One point five to stay alive

Dat die 1,5 graad het klimaatakkoord heeft gehaald, is een grote overwinning. Voor ons allemaal, maar vooral voor de mensen die leven aan de frontlinie van klimaatverandering. Voor mensen in Bangladesh en Kiribati kan het verschil tussen 1,5 en 2 het verschil betekenen tussen leven en dood: one point five to stay alive. Om dit doel te behalen, moeten alle landen keihard aan de slag, aangezien we nu al op een temperatuurstijging van 1 graad zitten.

Noodzakelijke maatregelen

Willen we ons steentje bijdragen, dan moet de CO2-uitstoot in Nederland met 80, 60 en 40 procent omlaag in respectievelijk 2040, 2030 en 2020. Zoals het nu gaat, komen we in 2020 uit op slechts 17 procent. 40 procent is veel, maar haalbaar, zoals Duitsland en Denemarken laten zien. Wij zetten de noodzakelijke maatregelen op een rij:


 

Met deze handige on/off knop op de Eon kolencentrale in de Maasvlakte hebben wij de Nederlandse overheid alvast de juiste weg gewezen.

Schone energie

  • De eerste is een no-brainer: het energieakkoord he-le-maal uitvoeren. In 2013 maakten o.a. Greenpeace, bedrijfsleven en overheid harde afspraken over vergroening. Helaas lopen we flink achter op schema.
  • Voor 2020 zetten we alle kolencentrales uit. Dat is de goedkoopste en makkelijkste manier om de uitstoot te verminderen. En, nee het licht gaat niet uit, we importeren tijdelijk wat extra gas.
  • We gaan sneller meer schone energie opwekken, uit wind (op land én zee), zon en aardwarmte. Ook gaan we meer investeren in het opslaan van die energie. Jij kunt nu al helpen door over te stappen op een groene energieleverancier!

Ja, ik ga voor schone energie

Woning & kantoor

  • In 2030 hebben we geen gas meer nodig in de gebouwde omgeving. We gaan huizen en kantoren isoleren en ontzettend energiezuinig maken.
  • Je huis isoleren is een slimme investering (lagere energiekosten) en goed voor het klimaat. Als dat geen goed voornemen voor het nieuwe jaar is…

Ja, ik isoleeer mijn huis

Industrie

  • Bedrijven kunnen veel efficiënter omgaan met energie. Sommige bedrijven doen het al ontzettend goed, andere hebben een zetje nodig.
  • Er komt een verplichte periodieke energiekeuring voor alle bedrijven. Zo zie je snel welke bedrijven voor- en welke bedrijven achterlopen.

Voeding

  • Van al het voedsel zijn dierlijke producten het slechtst voor het klimaat. Er komt een eco-belasting op vlees en zuivel.
  • Voor een gezond klimaat hoeven we niet allemaal vegetariër of veganist te worden. Een paar dagen per week minder vlees en zo nu en dan kiezen voor plantaardige melk of yoghurt scheelt al een hoop.

  Ik ga voor duurzamer eten 

Verkeer

  • Door versneld om te schakelen naar elektrisch rijden, helpen we niet alleen het klimaat, maar ook de luchtkwaliteit. Benzine- en dieselauto’s worden extra belast en de aankoop van elektrische auto’s wordt fiscaal gestimuleerd.
  • Er komt een kilometerheffing voor vracht- en personenauto’s en een ecotax voor het vliegverkeer.

Ik ga ook voor een groener verkeer

Kleine delta

Nederland heeft zijn handtekening gezet onder een klimaatakkoord dat de aanzet kan zijn voor een wereld die klimaatverandering het hoofd biedt. Dat schept juist ook verplichtingen in het hier en nu. Het is tijd dat onze kleine delta weer laat zien waarin het groot kan zijn. Voor ons allemaal, maar vooral voor de mensen die leven aan de frontlinie van klimaatverandering. Voor mensen in Bangladesh, the Marshall Islands en Kiribati kan het verschil tussen 1,5 en 2 het verschil betekenen tussen leven en dood: one point five to stay alive. Om dit doel te behalen, moeten alle landen keihard aan de slag, aangezien we nu al op een temperatuurstijging van 1 graad zitten.