Amsterdam/Milaan, 4 juni 2015 – Met een gigantische zeppelin en een spandoek van 200 vierkante meter vliegt Greenpeace vandaag boven Milaan waar de Wereld Expo wordt gehouden. Het thema van de Expo is voedsel [1]. Op het spandoek staat ‘Don’t feed a broken system, make ecological farming fly’. Greenpeace vraagt daarmee om een fundamentele verandering in ons voedsel- en landbouwsysteem.

In Milaan komen meer dan 50 Landbouwministers samen. Ze presenteren er de zogenaamde ‘Milaan-charter’ [2], een manifest dat de erfenis van de Expo zou moeten worden. Het huidige landbouwsysteem, gebaseerd op grootschalige monoculturen, is sterk afhankelijk van chemische bestrijdingsmiddelen en fossiele brandstoffen en zorgt voor grote schade aan natuurlijke hulpbronnen, water en bodem. Greenpeace roept de Landbouwministers op om ecologische landbouw te steunen en toe te werken naar werkelijk duurzame landbouw.

Herman van Bekkem, campagneleider Landbouw bij Greenpeace zegt: “De Milaan-charter dreigt het zoveelste betekenisloze stukje papier te worden als we door blijven gaan met industriële landbouw ten koste van innovatieve ecologische landbouw. Het is bijvoorbeeld bizar dat op dit moment wereldwijd per uur 269 ton bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit is één van de symptomen van een falend systeem dat in handen is van een handvol multinationals in plaats van consumenten en boeren. De laatste 70 jaar hebben we ingezet op een systeem dat natuurlijke hulpbronnen ondermijnt. We kunnen niet langer wachten: ecologische landbouw moet nu opgeschaald worden.”

Terwijl de Expo zich richt op de toekomst van de voedselproductie, willen veel Europese boeren nu al hun dagelijkse praktijk veranderen. Ze zitten echter vaak vast in een systeem dat hen dwingt tot zo veel mogelijk produceren, waardoor ze afhankelijk blijven van chemische middelen. Greenpeace roept de politici dan ook op ecologische landbouw voorrang te geven in regelgeving en subsidieverlening.

“We hebben een echte koerswijziging nodig richting ecologische landbouw, een landbouwmodel waarin boeren en consumenten weer centraal staan. EXPO 2015 en de aanwezige landen mogen niet langer doorgaan met hun steun aan dit falende voedselsysteem. De Expo mag niet verworden tot een promotie-evenement voor industriële voedselproductie dat winst boven mensen stelt”, zegt Van Bekkem.

Verwijzingen:

[1] Op 1 mei openende de Wereld EXPO in Milaan. Het thema is “Feeding the Planet, Energy for Life” (http://www.expo2015.org/en).   

[2] De “Charter of Milan” probeert verschillende kwesties ten aanzien van duurzame voedselproductie te regelen. (http://www.expo2015.org/en/learn-more/the-theme/charter-of-milan)