Nederland staat als voorzitter van de EU niet toe dat publiek via een livestream kan volgen hoeveel zeggenschap nationale parlementen krijgen over het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA). Hierover spreken de handelsministers vandaag in Brussel. Ook het omstreden TTIP-verdrag komt aan de orde. Greenpeace deed de Nederlandse regering meerdere malen het verzoek om inzicht te geven in de besprekingen. Het verzoek voor transparantie werd geweigerd.

CETA is blauwdruk van TTIP

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) wordt gezien als de blauwdruk van TTIP. Met CETA kunnen multinationals buiten de rechtbank om overheden aanklagen wegens democratisch genomen besluiten ter bescherming van het milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid die de handelsbelangen in de weg staan. Zelfs als TTIP niet doorgaat, kunnen multinationals CETA als achterdeur gebruiken wanneer zij regels over voedselveiligheid en arbeidsomstandigheden willen omzeilen. Volgens Greenpeace is dit verdrag zo ingrijpend, dat het noodzakelijk is dat nationale parlementen hier vooraf over kunnen meebeslissen.

Eis: stop onderhandelingen en start debat

Faiza Oulahsen, campagneleider Greenpeace Nederland: ‘Deze handelsverdragen zullen ingrijpende gevolgen hebben voor ons dagelijks leven. Terwijl miljoenen burgers zorgen hebben over CETA en TTIP, gaan vooralsnog gesprekken in het geheim door. Mensen hebben het recht om te weten wat in hun naam onderhandeld wordt. Daarom eisen we dat de onderhandelingen stoppen en het publieke debat start.’

Politiek uit kritiek op TTIP

Nadat Greenpeace Nederland vorige week de geheime TTIP documenten openbaar maakte, hebben meerdere politici felle kritiek geuit over het handelsverdrag. Zo gaven de Franse premier Hollande, de Duitse minister van landbouw Schmidt, de Oostenrijkse kanselier Feymann en Poolse vice-minister van landbouw Bogucki heel duidelijk aan dat dit niet het verdrag is dat zij voor ogen zien.