Correctie artikel AD

Het artikel van het AD deze ochtend over de huurkosten van Greenpeace vertelt een onvolledig verhaal. In 2014 is Greenpeace verhuisd. Daar ligt een kosten-batenanalyse aan ten grondslag die op het eerste oog lijkt in te houden dat wij duur gehuisvest zijn. Wie iets verder kijkt dan slechts kale huurkosten, ziet echter dat ons nieuwe pand in de Smederij aan het NDSM-plein in Amsterdam-Noord een flinke, klimaatvriendelijke bezuiniging is ten opzichte van ons vorige kantoor, die op een termijn van 10 jaar zijn vruchten afwerpt.

Kosten per vierkante meter
Het nieuwe kantoor van Greenpeace staat in de top-25 van duurzaam verbouwde panden in Nederland. Bij de keuze voor nieuwe huisvesting is gekeken naar de totale kosten. Huurkosten plus servicekosten tellen op tot 204 euro per vierkante meter. Het Amsterdams gemiddelde ligt op 227 euro per vierkante meter. De huurkosten voor Greenpeace liggen dus tien procent lager dan dat gemiddelde. Dit is anders dan het AD schrijft.

Duurzaamheid betekent kostenbesparing
Bij het huren (of kopen) van een pand hebben we niet alleen gekeken naar de kale huurkosten, maar ook nadrukkelijk naar variabele lasten zoals de energierekening. Een groot probleem in de Nederlandse vastgoedsector is de focus op enkel de kale huurkosten, waardoor er veel slecht geïsoleerde en geld slurpende panden zijn met hoge energierekeningen.

Het energieverbruik van het nieuwe Greenpeace-gebouw is ruim een kwart lager dan het landelijk gemiddelde en omdat Greenpeace alleen windenergie van Nederlandse bodem gebruikt is de CO2 uitstoot 50% minder dan gemiddeld. De CO2-emissies van gasgebruik worden door Greenpeace gecompenseerd.

Greenpeace heeft met haar nieuwe pand gedaan, wat de milieuorganisatie van de overheid en het bedrijfsleven eist. Er is ruim geïnvesteerd om het kantoor zo duurzaam mogelijk te maken. Er zijn geen schadelijke materialen gebruikt zoals ‘fout hout’, giftige verf, PVC of aardolie (dakbedekking). Het gebouw heeft enkel duurzame LED-verlichting en een zeer energiezuinige klimaatinstallatie. Toiletten gebruiken geen drinkwater, maar regenwater dat opgevangen wordt op het dak.

Beretrots op pand
Het AD stapt in de val waar onze overheid en veel bedrijven ook in stappen: een focus op de helft van het verhaal. Greenpeace knokt er elke dag weer voor dat naar de totale kosten wordt gekeken, omdat dit tot minder CO2-uitstoot leidt en daarmee het enorme klimaatprobleem tegengaat. Wij zijn beretrots dat ons pand in de top 25 van duurzaamst verbouwde panden in Nederland behoort.

Uitnodiging
Onze donateurs hebben afgelopen jaar meerdere keren rondleidingen gehad tijdens Open Dagen in De Smederij en de reacties waren lovend. Ook u bent van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen. Persvoorlichting is bereikbaar voor een afspraak

Informatie: Persvoorlichting Greenpeace Nederland 06 21 29 68 95