2016 is nu al een mooi jaar voor de bossen wereldwijd. Miljoenen mensen kwamen met Greenpeace in actie om ze te beschermen. En met succes! Bekijk hier onze verzameling van bijzondere bossen wereldwijd die dankzij people power beter beschermd zijn.

Bos vol reuzenpanda’s in Sichuan, China

In de Chinese provincie Sichuan liggen meerdere reservaten voor reuzenpanda’s. Dankzij onderzoek van Greenpeace komt de overheid nu in actie tegen illegale houtkap in dit gebied.

2016 begint met geweldig nieuws voor de reuzenpanda’s in China. De overheid komt in actie om hun leefgebied beter te beschermen:

  • 22 arrestaties van ambtenaren die betrokken zijn bij illegale houtkap
  • Aanpassing van de mazen in de wet die het bos moet beschermen.
  • Nieuwe plannen om de panda’s te beschermen tegen houtkap.

De maatregelen volgen nadat Greenpeace heeft blootgelegd dat illegale houtkap de panda’s bedreigt in de provincie Sichuan. Twee jaar lang verzamelden onderzoekers van Greenpeace bewijs van de illegale houtkap. Donateurs van Greenpeace maken dit soort onderzoek mogelijk. Help ook mee.

 

Great bear Rainforest in Canada

Greenpeace vecht al 20 jaar zij aan zij met de inheemse volkeren in Canada voor bescherming van het machtige Great Bear Rainforest tegen mijnbouw en industriële houtkap. In 2016 is een nieuwe mijlpaal behaald: 85% van het gebied is beschermd. Voor de overige 15% gelden strenge regels.

Samen met de inheemse bevolking strijdt Greenpeace voor bescherming van het Great Bear Rainforest in Canada. En met succes!

Wat is nodig voor het beschermen van het Berenbos?

  1. Steunen van de inheemse bevolking, zodat zij zeggenschap hebben over hun leefgebied.
  2. Onderzoek naar de gevolgen van mijnbouw en commerciële houtkap.
  3. Blokkades, demonstraties en acties.
  4. Onderhandelingen met bedrijven, overheden en bewoners over oplossingen.
  5. Controle op naleving van de regels.

De Maagdelijke Wouden van Komi in Rusland

De goudmijnbouw in Yudyg Va, dat deel uitmaakt van de Maagdelijke Wouden van Komi, blijft verboden. Dat is dankzij de acties van duizenden mensen en een rechtzaak van Greenpeace Rusland.

Greenpeace Rusland en 22.000 mensen hebben voorkomen dat vervuilende goudmijnbouw mag starten in nationaal park Yudyg Va. Dit gebied hoort bij de machtige Maagdelijke Wouden van Komi.

Onder invloed van de lobby van mijnbouwbedrijven wilde het parlement de grenzen van het park verleggen, waardoor het goudwingebied buiten de bescherming tegen mijnbouw zou vallen. Greenpeace Rusland startte een rechtzaak en mobiliseerde grote groepen mensen om brieven te schrijven aan politici. En met succes, de grensverschuiving is van de baan.

De Congobekken in Kameroen (waaruit je hout kunt kopen in Nederland…)

Chimpansees in het Mefou Apenreservaat in Kameroen. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is de import van verdacht hout bestraft.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis wordt een bedrijf bestraft vanwege de import van illegaal hout. Greenpeace levert het bewijs dat de houtimporteur Fibois uit Purmerend inkoopt bij de beruchte houthandelaar CCT uit Kameroen. Dit bedrijf is betrokken bij illegale houtkap in het Congobekken.

Illegaal hout importeren is misdadig makkelijk in Nederland. Het is wel verboden, maar controle hierop blijft vaak uit. Duizenden Nederlanders hebben staatssecretaris Van Dam al opgeroepen om het verbod op de import van illegaal hout beter te handhaven. Teken ook!

Amazoneregenwoud vol verborgen camera’s

Met hulp van Greenpleace plaatsen leden van de Ka’apor stam verborgen camera’s om de bossen te beschermen tegen illegale houtkap.

Via het Braziliaanse Ministerie van Milieu zijn 11 mensen gearresteerd voor illegale houtkap in de Amazone. 10 illegale zagerijen zijn daarbij gesloten. De bosvernietigers gingen te werk in het leefgebied van de inheemse Ka’apor-gemeenschap.

De arrestaties volgden nadat de Ka’apor de hulp inriepen van Greenpeace om hun bossen te beschermen. Met verborgen camera’s leggen ze binnenrijdende vrachtwagens vast en satelliet-trackers achterhalen de route van de vrachtwagens naar de zagerijen. Zo kunnen de Ka’apor bewijs verzamelen van de illegale houtkap in hun gebied en dit gebruiken om de overheid in actie te laten komen.

Tongass-regenwoud in Alaska, het thuis van walvissen en wolven

Bultruggen in Tongass nationaal park. Het bos is beschermd tegen het grootste project voor commerciële houtkap tot nu toe.

Het grootste project voor commerciële houtkap in het Tongall nationale bos in Alaska is tegengehouden! Samen met andere milieuorganisaties heeft Greenpeace weten te voorkomen dat het leefgebied van de herten en de bedreigde Alexander Archipelago wolf voorgoed zou worden vernietigd. De bosbeheerders moeten terug naar de tekentafel. Nieuwe plannen voor het gebied mogen de bewoners van de bossen niet bedreigen.

 

Cambodjaanse bossen waar monniken patrouilleren

 

Boeddhistische monniken wijden een boom om hem te beschermen tegen houtkap. Ze patrouilleren ook om illegale houtkap voorkomen. Greenpeace bewees dat SocFin in o.a. Cambodja bossen verwoest om plaats te maken voor rubberplantages.

Rubberen autobanden veroorzaken ontbossing in West-Afrika en Zuid-Oost Azië. Regenwouden moeten daar wijken voor plantages vol rubberbomen. Gelukkig heeft het Franse bedrijf Michelin nu een ‘Zero – Deforestation’ beleid gepubliceerd. Het bedrijf koopt geen rubber meer van verdachte rubberproducenten zoals Socfin.
Greenpeace Frankrijk deed onderzoek naar het werk van Socfin en bewees dat het bedrijf zich schuldig maakt aan ontbossing en landroof in bijvoorbeeld Cambodja. Cambodjaanse monniken zetten zich ter plekke in om de bossen te beschermen.

Regenwoud in de Democratische Republiek Congo

 

Een Afrormosia Boom in de Congobekken. De toestemming voor commerciële houtkap in een groot gebied is teruggetrokken nadat Greenpeace Afrika blootlegde wat de gevolgen ervan zouden zijn. In de Democratische Republiek Congo brak de overheid haar eigen regels door toestemming te geven voor commerciële houtkap in een gebied van 1.300.000 voetbalvelden groot. De Milieuminister was hiervan op de hoogte.

Greenpeace Afrika maakte de houtkap-schandalen bekend tijdens een persconferentie in hoofdstad Kinshasa. De Congolese premier heeft de Milieuminister direct tot de orde geroepen. De toestemming wordt ingetrokken en er komen maatregelen om naleving van het verbod op ontbossing te verbeteren.

 

De Tapajos – rivier in de Amazone

Het plan voor een enorme dam in het hart van de Amazone krijgt geen milieuvergunning. Het milieuagentschap van de Braziliaanse overheid, IBAMA, weigert de vereiste milieuvergunning voor megadam São Luiz do Tapajós te verstrekken. De impact van de dam op de natuur en het leefgebied van de Munduruku-gemeenschap is volgens het agentschap te groot.

Zonder deze vergunning liggen de bouwplannen stil. Een geweldige overwinning voor alle bewoners van het Tapajós-rivierbekken en de 1,2 miljoen mensen die de afgelopen maanden hun steun uitspraken voor bescherming van het hart van de Amazone!


Meer informatie